Brood geven aan watervogels is geen gebaar van liefde: in Frankrijk stierven 30 zwanen door toeristen

Janine image
door Janine

08 April 2019

Brood geven aan watervogels is geen gebaar van liefde: in Frankrijk stierven 30 zwanen door toeristen
Advertisement

Bij het zien van watervogels aan de rand van een vijver of een rivier kunnen we de neiging om ze te voeren niet weerstaan, ervan overtuigd dat ze honger hebben en wie weet hoe lang niet gegeten hebben. Andere keren is eten van huis meebrengen een excuus om deze prachtige dieren van dichterbij te bekijken.

Wat in feite een onschuldig gebaar lijkt te zijn - aan de andere kant, wat zou het voor kwaad kunnen - is in feite een aanval op het leven van dieren, zo erg dat er verbodsborden op openbare plaatsen staan.

Maar waarom is het verboden om brood, of in het algemeen voedsel van thuis, aan watervogels te geven? Een verhaal dat in Frankrijk is gebeurd, geeft ons de gelegenheid om het uit te leggen.

Advertisement
Yerpo/Wikimedia

Yerpo/Wikimedia

In Erstein, in de Elzas, stierven ongeveer 30 zwanen. Wat op het eerste gezicht een epidemie leek, bleek eigenlijk een volledig vermijdbaar incident te zijn geweest als toeristen de borden maar hadden gelezen die langs de rivier neer waren gezet.

Zoals vaak gebeurt in parken en openbare plaatsen met uitzicht op een watertje, beperken de verboden de mogelijkheid om watervogels te voeren. Een verbod dat absoluut in tegenspraak is met de trend in vergelijking met wat we gewend zijn te doen en dat we altijd hebben gezien in films: het gooien van stukjes brood naar zwanen, eenden of ganzen om ze te voeren of om ze van dichterbij te bekijken.

Advertisement
pixabay

pixabay

Juist dit "liefhebbende" gebaar naar dieren toe heeft de Franse zwanen tot de meest tragische gebracht.

Waarom is het verboden watervogels te voeden?

De leiders van de Franse Vogelbescherming (LPO) legden dit uit naar aanleiding van een incident in de Elzas: de zwanen stierven vanwege een bacterie die zich verspreidde in hun spijsverteringskanaal. De bacterie ontwikkelt zich aanvankelijk in het brood dat lang in contact met water blijft, dat vervolgens kan worden opgegeten door de vogels.

De waterdieren zijn in feite erg hebberig wat betreft brood, niet bezorgd om het effect dat het op hen kan hebben: naast hen afhankelijk te maken van mensen, maakt het brood dat hen wordt gegeven, ze ziek.

LPO Alsace/Facebook

LPO Alsace/Facebook

Het is gemakkelijk watervogels te herkennen met de karakteristieke "engelenvleugels", een vervorming die de vleugel naar buiten buigt in plaats van hem aan het lichaam vast te houden: volgens studies wordt het veroorzaakt door een slecht dieet, rijk aan suikers en koolhydraten, vanwege de gewoonte van mensen om stukjes brood in het water te gooien of wat ze dan ook bij zich hebben.

Zoals door de LPO zelf is aangegeven, betekent dit niet dat we de watervogels volledig moeten vermijden, zelfs als het de voorkeur verdient:

"Waterdieren hebben geen mensen nodig om te overleven, zwanen, eenden en ganzen zijn voornamelijk herbivoren, als je ze echt wilt voeren, breng ze dan gekookte maïs, groene salade of tarwe mee."

Laten we leren om het verbod te respecteren en onszelf te informeren: het kan verschrikkelijke gevolgen hebben, zoals de massale dood van prachtige dieren!

Source:

Advertisement