Hij vestigt het nieuwe wereldrecord: hij hield zijn adem 24 minuten en 33 seconden onder water in - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hij vestigt het nieuwe wereldrecord:…
Een kunstenaar maakt olieverfschilderijen met zulke precieze en levensechte details dat ze op foto's lijken 15 keer waarin mensen spijt hebben gehad van het delen van een huis met kamergenoten

Hij vestigt het nieuwe wereldrecord: hij hield zijn adem 24 minuten en 33 seconden onder water in

Door Janine
660
Advertisement

Velen beweren dat grenzen worden opgelegd door onze geest en niet door ons lichaam: atleten weten dit goed, die voortdurend trainen om de gedachten te overwinnen die fysieke prestaties conditioneren en belemmeren. Het geldt voor ons allemaal: hoe vaak denken we "ik kan het niet", “het lukt me niet"? Is het ons lichaam dat onder stress staat of is het onze geest die bang is om uit de comfortzone te komen? Een man besloot al zijn grenzen te verleggen, zowel fysiek als mentaal, en met harde training slaagde hij erin zijn eigen record te breken. We hebben het over Budimir Šobat Buda, een Kroatische duiker die een nieuw wereldrecord heeft gevestigd: hij slaagde erin om 24 minuten en 33 seconden onder water zijn adem in te houden.

Budimir is 54 jaar oud en hij is iemand die weet wat het betekent om zijn lichaam aan aanzienlijke inspanningen te onderwerpen: hij is een voormalig bodybuilder en hij heeft zich jarenlang toegelegd op statisch duiken. Hij heeft jarenlang training achter de rug, en na verloop van tijd heeft zijn lichaam langzamer zuurstofrijk bloed naar haar hersenen gepompt. Budimir had al het Guinness World Record, maar probeerde een nieuw record neer te zetten. Het experiment vond plaats in een zwembad in de stad Sisak onder toezicht van artsen, journalisten en supporters. Voordat hij aan de onderneming begon, bereidde de man zich goed voor: in een video zien we hoe hij zijn longen traint voor de inspanning.

Maar het gaat niet alleen om het trainen van de longen dankzij nauwkeurige ademhalingstechnieken, met zo'n inspanning moet je je ook voorbereiden op het beheersen van de spierspasmen die kunnen optreden als het lichaam meer dan 18 minuten zonder zuurstof is. Budimir inhaleerde vervolgens pure zuurstof, en mede daardoor kon hij zijn adem 24 minuten en 33 seconden inhouden - het dubbele van de huidige recordtijd voor statisch duiken. De man zei dat zijn dochter hem inspireerde en motiveerde om de grenzen te verleggen van wat fysiek onmogelijk wordt geacht. Onbevreesd, moedig, vastberaden en onbaatzuchtig: Sobat hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan de wederopbouw van de Wonderzaal van de Vereniging van Mensen met een handicap.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt