"Stop met me te vragen wanneer ik moeder word": de oprechte en bittere uitbarsting van een dertigjarige

Janine image
door Janine

12 April 2021

"Stop met me te vragen wanneer ik moeder word": de oprechte en bittere uitbarsting van een dertigjarige
Advertisement

Veel jonge vrouwen weten het goed: wanneer ze een bepaalde leeftijd bereiken, concentreren veel van de gesprekken en sociale interacties die je elke dag met vrienden en familieleden hebt, zich op de noodlottige vraag “wil je nog geen kinderen?” Vaak gaat het niet om vragen die gesteld worden om je lastig te vallen of kwaad te doen, maar om gedrag die gedicteerd lijkt te worden door sociale conventies die moeilijk los te laten zijn, die bijna bepaalde argumenten lijken “op te leggen”.

Melanie Berliet weet er alles van, een jonge vrouw die op 34-jarige leeftijd besloot haar klacht over deze kwestie openbaar te maken. "Het is tijd om te stoppen met het lastig vallen van vrouwen van in de dertig over hun biologische klok", begint ze, terwijl ze uitlegt waarom de sociale druk - ook onbewust - die hen bijna dwingt om een ​​gezin te stichten, vaak ondraaglijk wordt.

via melanieberliet/Instagram

Advertisement
melanieberliet/Instagram

melanieberliet/Instagram

"Ik ben 34 jaar oud en bevind me op het hoogtepunt van die vreselijke periode waarvan veel algemeen aanvaarde zwangerschapsstatistieken lijken af ​​te hangen", schrijft Melanie. De jonge vrouw vertelde hoe zelfs de meest intieme en vertrouwde mensen soms vragen om de stand van zaken over die eeuwenoude kwestie. En dit komt volgens de vrouw zo vaak voor dat het gebeurt zonder enige kwade of negatieve bedoelingen.

"Wanneer krijg je een baby? Wanneer word je moeder?", zijn de steeds terugkerende vragen van degenen die, voor Melanie, "nooit een kans missen om me eraan te herinneren dat mijn biologische klok aan het tikken is”.

Advertisement
Piqsels - Not the actual photo

Piqsels - Not the actual photo

"Medische professionals, vruchtbaarheidsspecialisten, gemeenschappelijke overtuigingen en goedbedoelende familieleden beweren allemaal dat in het 35e levensjaar de kwaliteit van de eicellen van een vrouw verminderen. Als je het geluk hebt om op zo'n hoge leeftijd zwanger te worden, lijkt iedereen je bijna uit te lachen of medelijden met je te hebben vanwege de risico's voor de gezondheid van jou of je baby.” Melanie's oprechte uitbarsting gaat verder in deze termen, wat ons een interessant standpunt om te overwegen geeft.

"Ik kan niet ontsnappen aan het vreselijke gevoel dat als ik de komende 12 maanden niet zwanger word, ik niet de kans zal krijgen om de zwangerschap uit te dragen, maar het punt is dat ik er nog niet klaar voor ben" zei ze heel eerlijk. Berliet is moe van het “psychologisch terrorisme” dat vrouwen van in de dertig krijgen over de noodzaak om zich voort te planten, en is de drager geworden van een boodschap waarin veel van haar leeftijdsgenoten zichzelf zeker kunnen herkennen.

“Als het juiste moment voor een zwangerschap nooit komt, is het dan zo gek om te denken dat een vrouw misschien niet geschikt is voor het moederschap?' vervolgde de vrouw, nadenkend over het feit dat een beslissing die zo belangrijk is als de geboorte van een kind, alleen schade kan veroorzaken als deze op een niet-overtuigde of onvrijwillige manier wordt genomen. En ze besluit: "Als we allemaal zouden kunnen stoppen met het uitoefenen van druk op vrouwen betreft het moederschap, hoe oud ze ook zijn, zou de wereld een betere plek zijn, althans voor mij."

Wat vind je van deze gedachte? Is er echt al deze sociale druk op dertigers die geen moeder worden? Moeten we stoppen, zoals Melanie zegt, om ze over dit onderwerp “lastig te vallen”? Laat het ons weten in de comments.

Advertisement