Hoe je met positieve taal "nee" kunt zeggen tegen kinderen: de strategie om gehoord te worden

Janine image
door Janine

30 April 2021

Hoe je met positieve taal "nee" kunt zeggen tegen kinderen: de strategie om gehoord te worden
Advertisement

We gebruiken het woord “nee” heel vaak: als we willen voorkomen dat iemand iets doet, of ze gewoon willen waarschuwen voor een mogelijk gevaar, gebruiken we altijd de constructies “niet doen, pak dat ding niet, maak je niet vies, schreeuw niet zo”. Deze terminologie, vooral bij kinderen, is echter contraproductief. Ons doel is om ze te begeleiden, naar ons te laten luisteren en hun aandacht trekken, maar we krijgen vaak het tegenovergestelde effect: we worden genegeerd. De termen die we gebruiken en de termen die we niet gebruiken, hebben de macht om het gedrag van onze gesprekspartner te beïnvloeden, en dit geldt vooral voor kinderen.

via karacarrero.com

Advertisement
Caleb Woods Unsplash

Caleb Woods Unsplash

Onze geest denkt in beelden. Maar "ja" en "nee" zijn abstracte begrippen die moeilijk te associëren zijn met een specifiek beeld. Door je te vertellen "denk niet aan een gele kat", zul je je waarschijnlijk meteen een gele kat voorstellen, en dit is wat er gebeurt met kinderen: als we ze vertellen "niet rennen", zullen ze het instinct hebben om dat juist te doen. Daarom is het altijd beter om positieve en proactieve taal te gebruiken. Het "nee" uit ons vocabulaire schrappen en de zin vervormen met behoud van de betekenis ervan is niet eenvoudig. Laten we dus eens kijken naar enkele praktische voorbeelden om "nee" tegen ze te zeggen zonder daadwerkelijk "nee" te zeggen.

Als ons kind te hard spreekt en we zouden willen dat hij stopt met schreeuwen, zouden we hem waarschijnlijk zeggen "niet schreeuwen". In plaats daarvan kunnen we de zin omdraaien door te zeggen “praat wat zachter alsjeblieft" of "er zijn andere mensen, doe rustig”. Of, als we niet willen dat ons kind rent, in plaats van hem te zeggen “niet rennen”, kunnen we hem zeggen “loop wat langzamer”. In plaats van te zeggen "eet niet met je handen", kunnen we zeggen "gebruik je vork of lepel".

Advertisement
Storyblocks

Storyblocks

Veel mensen vragen zich af: is het mogelijk om grenzen te stellen aan kinderen en door hen gehoord te worden zonder “nee” te zeggen? Absoluut wel: het gebruik van positieve zinnen heeft de kracht om duidelijker grenzen te stellen en ze een ander perspectief te geven op de grenzen die je oplegt. Als je tegen ze zegt "eet niet met je handen", zullen ze zich waarschijnlijk afvragen waarom je ze ervan wilt weerhouden deze handeling uit te voeren, door in plaats daarvan “gebruik de vork” te zeggen, geef je ze uitleg en een antwoord: er zijn hulpmiddelen gemaakt om voedsel te pakken en om te voorkomen dat je handen vuil worden. Betekent dit dat we niet langer het woord "nee" hoeven te zeggen? Natuurlijk niet, maar het kan wat minder worden gebruikt, rekening houdend met het feit dat het nuttiger is om kinderen te vertellen wat we willen dat ze doen dan om ze te vertellen iets niet te doen. Is het je opgevallen hoe de woorden die we gebruiken de kracht hebben om het gedrag van onze gesprekspartners te beïnvloeden?

Advertisement