Probeer de afbeeldingen om te draaien: het merkwaardige Thatcher-effect laat ze zien hoe je ze niet verwacht

Janine image
door Janine

04 Juni 2021

Probeer de afbeeldingen om te draaien: het merkwaardige Thatcher-effect laat ze zien hoe je ze niet verwacht
Advertisement

Kijk naar deze foto's: alles ziet er normaal uit, toch? We hebben je kennis laten maken met twee bekende gezichten, en blijkbaar is er niets vreemds aan de hand. Draai je de afbeeldingen echter om, dan verandert de situatie en merk je meteen enkele eigenaardigheden op: de ogen en mond zijn "ondersteboven" gepositioneerd. Maar hoe is het mogelijk dat we de anomalie in eerste instantie niet ontdekken? Hoe is het mogelijk dat we dit pas opmerken als we de afbeeldingen omkeren? Het fenomeen wordt het "Thatcher-effect" genoemd.

via TheGuardian

Advertisement
Sj Saikot Facebook

Sj Saikot Facebook

Het Thatcher-effect, of Thatcher-illusie, is een fenomeen dat wordt gekenmerkt door de moeilijkheid om veranderingen in de kenmerken van een omgekeerd weergegeven gezicht te herkennen, veranderingen die in plaats daarvan onmiddellijk zichtbaar zouden zijn als het betreffende gezicht in zijn normale oriëntatie zou worden gepresenteerd. Het effect werd voor het eerst aangetoond in 1980 door psycholoog Peter Thompson, die de foto's van Margaret Thatcher voor zijn experiment gebruikte.

Advertisement
Creative Viral Design Facebook

Creative Viral Design Facebook

Om zijn theorie aan te tonen, nam Thompson een foto van Margaret Tatcher en knipte delen van haar gezicht - met name haar mond en ogen - uit en plakte ze er andersom op. Niemand merkte de afwijkingen op. Dit is niet zomaar een suggestieve optische illusie: Thompson deed een belangrijke demonstratie: hij was een van de eersten die de aandacht vestigde op de vreemde mechanismen waarmee onze hersenen informatie over gezichten verwerken.

Rob Bogaerts Wikipedia

Rob Bogaerts Wikipedia

Het is alsof we elk deel van het gezicht op een aparte en individuele manier analyseren: de mond is een mond, de ogen zien eruit als ogen, de neus lijkt op een neus. Maar als de afbeeldingen op de juiste manier georiënteerd zijn, kunnen we gemakkelijk de elementen zien die niet op de juiste manier zijn geplaatst. Kort gezegd zijn de hersenen in staat om ons een logisch beeld te geven van de gezichten die we voor ons hebben, waardoor we het onderwerp zelfs met afwijkingen kunnen identificeren en een gezicht als normaal kunnen beschouwen waarin sommige somatische kenmerken zijn veranderd. Pas als de foto's worden omgedraaid, beseffen we dat er iets mis is. Ook jij zult je hebben afgevraagd “waarom zag ik dat niet eerder?”

Advertisement