Zijn het twee verschillende foto's of dezelfde? Test jezelf met deze optische illusie - Curioctopus.nl
x
Zijn het twee verschillende foto's of…
Student van school gestuurd vanwege het dragen van een rok: docenten kleden zich uit protest net als hem Hij verbindt zijn hoofd en doet de theorie-examens voor het rijbewijs in plaats van andere mensen: gearresteerd

Zijn het twee verschillende foto's of dezelfde? Test jezelf met deze optische illusie

06 Juni 2021 • Door Janine
6.632
Advertisement

Er zijn vragen waarvan de antwoorden ons volkomen duidelijk lijken. Neem bijvoorbeeld de foto's die we je gaan laten zien: als we je zouden vragen of het naar jouw mening dezelfde afbeelding is of twee verschillende foto's, dan zijn we er bijna zeker van dat je zou beweren dat je voor twee verschillende foto's staat.

Simpel, toch? De geplaveide straat, met de huizen aan de linkerkant, het aankomende busje en de geparkeerde auto: het onderwerp is hetzelfde, maar de foto’s communiceren in onze ogen onmiskenbaar iets anders, misschien in de hoek, of in het perspectief. Toch is dit niet het geval. Zou je denken dat je voor exact dezelfde foto staat? Het is geen toeval dat deze optische illusie veel internetgebruikers letterlijk in verwarring heeft gebracht.

foto: Imgur

De auteur van de foto's (of foto?) is Daniel Picon, kunstenaar en auteur van verschillende boeken met raadsels en puzzels zoals deze. Toen de foto van de straat, de huizen, het busje en de auto in kwestie op sociale media werd geplaatst, duurde het niet lang voordat het begon te circuleren en openbaar werd.

Is het echt dezelfde foto? Op het eerste gezicht lijkt het van niet. Kortom: waarom weten we niet, maar de foto's zien er anders uit. De enige verklaring die we kunnen geven is dat de scènes vanuit twee hoeken zijn genomen. Maar dat is niet het geval. Het is precies dezelfde opname.

foto: Imgur

Maak je geen zorgen als je het niet kunt geloven, want je bent niet de enige. Dit optische spel heeft veel internetgebruikers sprakeloos gemaakt, en het is geen toeval. Om de waarheid te achterhalen, moet je slechts één simpel iets doen: de foto's overlappen.

Verschillende gebruikers, op Reddit en Imgur, vonden het leuk om de afbeeldingen te scheiden en op elkaar te plaatsen. Het resultaat? Het zal veel mensen sprakeloos maken en dat is wat we al meerdere keren hebben genoemd: het is onmiskenbaar dezelfde foto! Om iedereen te overtuigen van deze "ontdekking", zijn er zelfs mensen die animaties hebben gemaakt die bewijzen wat we beweren.

Advertisement
foto: Imgur

Hoe is het dan mogelijk dat ze naast elkaar geplaatst anders lijken? Er zijn meerdere mensen die een verklaring hebben proberen te geven, die waarschijnlijk juist te vinden is in het feit dat de twee scènes vakkundig naast elkaar zijn geplaatst. Vanuit deze positie interpreteren onze hersenen ze als “op ramkoers” met elkaar, verre van parallel zoals ze in werkelijkheid zijn.

Intrigerend, nietwaar? Zou je hebben gezegd dat je op het eerste gezicht met twee verschillende foto’s wordt geconfronteerd?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt