Amerikaanse influencer definieert Bali als een “goedkoop LGBT-paradijs": ze wordt het land uitgezet

Janine image
door Janine

09 Juni 2021

Amerikaanse influencer definieert Bali als een “goedkoop LGBT-paradijs": ze wordt het land uitgezet
Advertisement

In een historisch tijdperk waarin het internet veel werkgelegenheid biedt, is het aantal mensen dat overal kan werken aanzienlijk toegenomen. Ze worden gedefinieerd als "digitale nomaden", oftewel mensen die zich constant verplaatsen en werken dankzij de ondersteuning van een computer of smartphone. De voordelen zijn aanzienlijk: hoe mooi kan het zijn om verschillende delen van de wereld te kunnen bezoeken? Kristen Gray is een digitale nomade en influencer: ze bracht 2020 door op Bali en tijdens haar tijd op het Indonesische eiland deelde ze haar ervaring op sociale media en gaf ze advies. Een post op Twitter kwam haar echter duur te staan: ze werd het land uitgezet.

via bbc.com

Advertisement

kristen.gray/instagram

Kristen, 28 jaar, bracht ongeveer een jaar door op Bali met haar partner Saundra Alexander, 30 jaar. Waarom hebben de autoriteiten zo'n drastisch besluit genomen? Kristen moedigde andere mensen aan om naar Bali te verhuizen, als een betaalbare optie en een "LHBT-paradijs om een ​​gemakkelijk leven te leiden". De vrouw beweerde dat het eiland van alle gemakken was voorzien, dat het ook tijdens de pandemie goed bereikbaar en bijzonder goedkoop was. Daarnaast beweerde ze connecties te hebben met agenten die hulp boden aan buitenlanders die naar het eiland wilden verhuizen.

Advertisement

kristen.gray/instagram

Eén bericht in het bijzonder, dat viraal ging op Twitter, trok de aandacht van de lokale overheid: hierin beweert de vrouw dat ze commerciële activiteiten op het eiland uitvoerde zonder daarvoor over het juiste visum te beschikken. Maar dat is nog niet alles. De regering beschouwde de tweets van Kristen als “verspreiding van verontrustende informatie aan het publiek": het vermoeden bestaat dat de vrouw commerciële activiteiten uitvoerde door e-books en advies over toerisme op Bali te verkopen.

kristen.gray/instagram

Om al deze redenen werden de twee vrouwen het land uitgezet en gedwongen een terugvlucht naar de Verenigde Staten te nemen. De vrouw gelooft niet dat ze iets verkeerds heeft gedaan en vertelde verslaggevers dat ze zich niet schuldig voelde, maar bood later haar excuses aan.

reuters/twitter

reuters/twitter

Kristens gedrag heeft tot een bittere discussie geleid: ze heeft in feite een paradijs beschreven dat niet bestaat, of dat schaduwen verbergt. Homoseksualiteit is legaal in Indonesië, met uitzondering van één provincie, maar de laatste tijd worden LGBT's niet goed ontvangen en zijn ze ook niet bevoorrecht. Om deze reden zou de informatie die Kristen rapporteerde "het publiek kunnen misleiden”. Bali is niet de plek die de vrouw beschrijft, die zich duidelijk niet realiseerde welke privileges ze als toerist had.

Advertisement