België smelt meer dan 22.000 vuurwapens en verandert ze in tonnen staal - Curioctopus.nl
x
België smelt meer dan 22.000 vuurwapens…
Een bedrijf introduceert de eerste waterstofbatterij voor huishoudelijk gebruik: deze kan een huis 3 dagen van stroom voorzien Vrouw gaat op zoek naar schaaldieren en ontdekt

België smelt meer dan 22.000 vuurwapens en verandert ze in tonnen staal

11 Juni 2021 • Door Janine
746
Advertisement

Het bezit van vuurwapens is vaak een controversiële kwestie, die in veel realiteiten van de wereld problemen, discussies en observaties oproept, ook in het licht van trieste nieuwsberichten die helaas vaak voorkomen.

Vooral in de Verenigde Staten is de kwestie aanwezig en is het aan de orde van de dag. Kan het beperken van de verspreiding van wapens onder burgers zorgen voor meer veiligheid? Het is een terugkerende vraag, waarop een Europees land een concreet en vrij veelbetekenend antwoord wilde geven. We hebben het over België, waar de politie mensen heeft gevraagd hun ongebruikte en defecte wapens in te leveren met maar één doel: ze om te smelten en te recyclen.

"Het is ongetwijfeld een positieve zet voor de veiligheid van de burgers", zegt Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, "we hebben een indrukwekkend resultaat geboekt". In feite werden meer dan 22.400 afgedankte of defecte vuurwapens gesmolten om ongeveer 60 ton gerecycled staal te realiseren.

Pistolen, geweren en andere instrumenten: duizenden daarvan belandden in de ovens van de staalfabriek van ArcelorMittal in Gent, ook welke de politie zelf niet meer gebruikte of die door technische problemen waren weggegooid. Een echte campagne, die de Belgische overheid samen met de bekende metaalindustrie heeft gevoerd.

Een heel bijzondere inzamel- en recyclingoperatie, met een heel specifiek doel: de verspreiding van wapens beperken. "We kunnen staal oneindig recyclen - legt Karen Warnier, vertegenwoordiger van ArcelorMittal uit - het verliest zijn kwaliteit niet en is de hoeksteen van een duurzame economie". De fase van de inzameling van de wapens duurde ongeveer zes maanden, terwijl het hele proces van smelten en omzetten in gebruiksklaar staal drie dagen in beslag neemt. Om dit te bereiken werkt het bedrijf gratis.

Advertisement

Het transport van de wapens gebeurde in het grootste geheim, om te voorkomen dat de aandacht werd getrokken van een kwaadwillende die het gereedschap dat naar de staalfabriek was gebracht in handen had kunnen krijgen. "We moesten ze vernietigen om ongelukken te voorkomen en te vermijden - zei een politiewoordvoerder - twintig agenten bewaakten en begeleidden de lading tot deze bij ArcelorMittal aankwam".

"We dragen bij aan de circulaire economie", voegt gouverneur Van Cauter toe. En zeker, het promoten en uitvoeren van een operatie als deze betekent ook nog iets meer. Wat vind jij? Is het een goed initiatief?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt