De EU keurt het gebruik van de huiskrekel als voedsel goed: het is het derde toegelaten insect

Janine image
door Janine

17 Februari 2022

De EU keurt het gebruik van de huiskrekel als voedsel goed: het is het derde toegelaten insect
Advertisement

Zou je een tussendoortje of een hele maaltijd op basis van krekels eten? Als voor velen het antwoord op zo'n vraag een beslist "nee" zou kunnen zijn - misschien zelfs vergezeld van een walgelijke uitdrukking - zou er voor veel anderen niets vreemds zijn om "ja" te antwoorden. Elk land heeft zijn eigen gewoonten, vooral op het gebied van voedsel, maar de beslissing waarover we je gaan vertellen, brengt Europa zeker dichter bij nogal afgelegen gebieden van de wereld, waardoor dingen werkelijkheid worden die we tot gisteren ondenkbaar hadden geacht.

De reden? De Europese Unie heeft groen licht gegeven voor huiskrekels als een nieuw voedingsmiddel. Precies: na de treksprinkhaan en gedroogde meelmotten kunnen er nu krekels op ons bord terechtkomen. Een beslissing die veel mensen zou kunnen doen huiveren, maar die de voedselautoriteiten van het Oude Continent hebben gesteund met precieze redenen, het resultaat van lang en zorgvuldig nadenken.

via Global Happenings

Hexasoft/Wikimedia Commons

Hexasoft/Wikimedia Commons

De huiskrekel, het derde insect dat in Europa als voedsel is toegelaten, is zeker niets nieuws in het wereldvoedsellandschap. Samen met vele andere dieren van zijn klasse wordt het regelmatig door miljoenen mensen geconsumeerd. Kevers, spinachtigen, lepidoptera, hymenoptera zijn slechts enkele van de orden van insecten die door de mens zijn gekozen om zichzelf mee te voeden. De krekel in kwestie (Acheta domesticus) maakt deel uit van de orthoptera, en is niet vaak in Europese gerechten gezien.

In ieder geval niet voordat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de autorisatie heeft verleend. Dankzij het wetenschappelijk advies van dit gemeenschapsorgaan werd de consumptie van het insect als veilig beschouwd. De producten die het bevatten "zullen op de juiste manier worden geëtiketteerd om allergische reacties te signaleren", verzekerde het Agentschap.

Advertisement
David J. Stang/Wikimedia Commons

David J. Stang/Wikimedia Commons

En als je je afvraagt ​​waarom insecten de laatste jaren steeds meer in het middelpunt van de belangstelling staan ​​in het voedsellandschap, het antwoord komt van de Europese Unie. "Insecten zijn een bron van voedzaam en gezond voedsel - aldus de autoriteiten over de kwestie - met een hoog gehalte aan vetten, eiwitten, vitamines, vezels en mineralen". Maar dat is nog niet alles. Volgens de evaluaties die in deze zin zijn uitgevoerd, zou de consumptie van insecten ook verschillende voordelen bieden op het gebied van ecologische duurzaamheid en economische besparingen.

Baoothersks/Wikimedia Commons

Baoothersks/Wikimedia Commons

Voorlopig vertegenwoordigen insecten zoals de huiskrekel een minderheid in de voedingssector, maar het is niet uitgesloten dat de lijst van zijn soortgenoten die voor consumptie zijn toegelaten, zal groeien. In feite zijn er verschillende verzoeken die door de autoriteiten worden onderzocht.

En jij? Zou je een krekel proberen te eten?

Advertisement