Ongehuwde en kinderloze vrouwen zijn gelukkiger dan vrouwen met gezinnen, dat beweert een expert

Janine image
door Janine

10 Juni 2021

Ongehuwde en kinderloze vrouwen zijn gelukkiger dan vrouwen met gezinnen, dat beweert een expert
Advertisement

We horen vaak dat de tijden zijn veranderd, en een expert in geluk lijkt ons precies dat te willen vertellen: in de loop van de tijd zijn mensen, hun behoeften en hun noodzaken veranderd. Ooit bestond er een nauwe dichotomie tussen vrouw zijn en moeder en echtgenote zijn: vrouwen realiseerden zichzelf pas wanneer ze hun eigen gezin stichtten, dat wil zeggen, wanneer ze trouwden en kinderen kregen.

via TheGuardian

Advertisement
jamiehines/Pixabay

jamiehines/Pixabay

De zaken lijken, zij het heel langzaam, een andere richting uit te gaan. Oudere generaties worstelen nog steeds met het omarmen van een nieuw standpunt, namelijk dat een vrouw geen kinderen of een partner nodig heeft om zich gerealiseerd te voelen: ze kan geluk bereiken door haar hobby's uit te oefenen, zich aan haar werk te wijden en haar eigen onafhankelijkheid op te bouwen. Volgens een deskundige zijn vrouwen zonder kinderen en zonder partners tegenwoordig gelukkiger. Paul Dolan is hoogleraar gedragswetenschappen aan de London School of Economic en ter gelegenheid van het Hay Festival in Wales, zei hij dat de laatste bewijzen hebben aangetoond dat traditionele indicatoren die worden gebruikt om succes te meten niets te maken hebben met geluk, vooral als het gaat om het huwelijk en de opvoeding van kinderen.

Advertisement
Gemma Chua-Tran Unsplash

Gemma Chua-Tran Unsplash

Dolans nieuwste boek, Happy Ever After, citeert bewijsmateriaal verzameld door de American Time Use Survey, waarin de niveaus van welzijn en armoede werden vergeleken bij alleenstaande, getrouwde en gescheiden vrouwen en weduwen. Uit de studie bleek dat de gerapporteerde geluksniveaus van degenen die getrouwd waren hoger waren dan die van de ongehuwde groepen, maar alleen wanneer hun echtgenoot in de kamer was. Wat als de echtgenoot niet aanwezig was? Mannen hebben meer gezondheidsvoordelen laten zien als ze getrouwd zijn, terwijl getrouwde vrouwen van middelbare leeftijd een groter risico lopen op fysieke en mentale problemen dan alleenstaande en kinderloze vrouwen. Met andere woorden, ongehuwde en kinderloze vrouwen zijn het gelukkigst en vertegenwoordigen ook de subgroep die het meest waarschijnlijk langer leeft dan hun getrouwde leeftijdsgenoten met kinderen.

Paul Dolan beweerde: „Als je een man bent, zou je waarschijnlijk moeten trouwen; als je een vrouw bent, maak je geen zorgen”. Toch maken vrouwen zich vaak zorgen: het is nog steeds moeilijk om het taboe te doorbreken dat huwelijk en kinderen een teken en synoniem zijn van succes. Daardoor kunnen alleenstaande en kinderloze vrouwen zich ongelukkig voelen, maar hij maakt een andere stelling: kinderloze vrouwen lijken zorgelozer dan vrouwen met een gezin om voor te zorgen.

Advertisement