Vloerverwarming bestaat al eeuwen: het verhaal van de Grieks-Romeinse hypocaust

Janine image
door Janine

24 Juni 2021

Vloerverwarming bestaat al eeuwen: het verhaal van de Grieks-Romeinse hypocaust
Advertisement

Sommige uitvindingen lijken ons soms technologische ontdekkingen van de laatste tijd, die verwondering en bewondering wekken, ervan overtuigd dat de vooruitgang opnieuw een stap naar de toekomst heeft gezet. Vaak is dat zo, maar vaak ook niet.

Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming: het is een systeem dat steeds vaker voorkomt in recentere gebouwen, ook al is de oorsprong in werkelijkheid veel ouder dan men zou denken. De uitvinding dateert uit het oude Griekenland en hoewel bouwers in de loop der jaren vaak andere manieren hebben gekozen om de lucht in huis te verwarmen, heeft het concept ons weten te bereiken, en het is echt fascinerend om iets van zijn geschiedenis te herontdekken.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Het meest voorkomende systeem voor dit type verwarming is tegenwoordig dat met stralingspanelen. Onder de vloer (of op de muren of plafonds) worden leidingen gemaakt om warm water te laten circuleren. Dankzij de straling kan de warmte gelijkmatig uitzetten in de ruimtes, zonder noodzakelijkerwijs te concentreren waar de traditionele radiatoren staan, wat het rendement en het esthetisch resultaat ten goede komt.

In de tijd van de oude Grieken was dat echter iets anders. Voor het verwarmen van de speciale kamers en tunnels die onder de oppervlakken van de kamers waren geplaatst, werd hete lucht gebruikt. Het systeem, "hypocaust" genoemd, van het Griekse "onder branden", werd voornamelijk gebruikt voor baden en spa's en werd ontworpen door briljante geesten die duizenden jaren geleden leefden.

Advertisement
Vloerverwarming bestaat al eeuwen: het verhaal van de Grieks-Romeinse hypocaust - 2

Het is bijna vanzelfsprekend, in het licht van de getuigenissen die tot ons zijn gekomen en van het leven dat ze leidden, dat deze uitvinding toen ook op grote schaal werd gebruikt door de Romeinen. Zozeer zelfs dat de hypocaust met hen het maximum van zijn verspreiding heeft gekend. In de keizertijd was het bijna overal mogelijk om het te vinden, onder de vloeren van kuuroorden en openbare baden, voldoende verwarmd en daarom comfortabeler gemaakt.

Valdavia/Wikimedia

Valdavia/Wikimedia

Ook de Romeinse villa's maakten er echter gebruik van. De technici en ingenieurs van die tijd creëerden, dankzij een lege ruimte ondersteund door bakstenen kolommen, een compartiment waarin de warmte binnenkwam die werd geproduceerd door een grote oven die daar vlakbij stond. Op deze manier werd de spouwmuur verwarmd, waardoor de warmte werd verspreid.

AntonioS81/Wikimedia

AntonioS81/Wikimedia

De baden van Cladeo in Olympia, in Griekenland, zijn het eerst gedocumenteerde voorbeeld van een hypocaust. In de beroemde stad kon iedereen die de baden gebruikte zich verwarmen in een comfortabele omgeving dankzij dit systeem, dat vervolgens door de Romeinen werd geperfectioneerd. De hypocaust werd echt gewaardeerd, zozeer zelfs dat het ook in de middeleeuwen werd gebouwd.

Vanaf dat moment was de verspreiding niet meer zo massaal, maar we kunnen wel zeggen dat we vandaag, door voor vloerverwarming te kiezen, in de voetsporen treden van degenen die zich lang voor ons hadden onderscheiden vanwege hun genialiteit en innovatie. Kende jij het verhaal van de hypocaust?

Advertisement