Archeologen vinden 2000 jaar oude gezichtscrème: er zaten nog vingerafdrukken op

Janine image
door Janine

26 Juni 2021

Archeologen vinden 2000 jaar oude gezichtscrème: er zaten nog vingerafdrukken op
Advertisement

Als we aan bepaalde objecten denken, associeert onze geest ze zeker niet onmiddellijk met verre tijdperken, maar eerder met hedendaagse contexten. Als we het bijvoorbeeld over gezichtscrème zouden hebben, zijn we er zeker van dat het eerste beeld dat in je brein zou oplichten misschien dat van een parfumerie zou zijn, of een advertentie die de eigenschappen van een wonderbaarlijke zalf versterkt.

Het is dus niet moeilijk om je de verbazing voor te stellen die archeologen voelden toen ze zich voor een potje bevonden die een dergelijk cosmetisch product bevatte, dat nog steeds de duidelijke tekenen droeg van de vingers van degenen die het hadden gebruikt. Een object dat, volgens wat werd geleerd, dateert van ongeveer 2000 jaar geleden: een echte duik in het dagelijks leven van een verleden dat, voor details zoals dit, aan ons heden herinnert!

via The Guardian

Advertisement
Nature

Nature

Als je denkt dat geleerden dit ongelooflijke stukje geschiedenis hebben gevonden in een oud huis uit de Romeinse tijd, heb je het mis. Het object werd namelijk gevonden in Southwark, in Londen, tijdens de opgravingen van een oud religieus complex dat een tempel huisvestte.

Verbijstering, blijdschap en verbazing: dit zijn de gevoelens die hen overvielen toen ze de pot met veel vingerafdrukken in handen kregen. Het versierde potje, ongeveer 6 centimeter in diameter, trok meteen de aandacht van de mensen die de opgravingen uitvoerden. Toen ze het openmaakten, werden ze onmiddellijk gehuld in een sterke zwavelgeur en het was niet moeilijk te begrijpen dat het een cosmetische zalf was.

Latere analyses bevestigden dit. Het witte mengsel dat erin zit, is een gezichtscrème, een mix gemaakt met dierlijk vet, zetmeel en tin, die meer dan 2000 jaar op een ongelooflijke manier overleefde en ons in al zijn bijzonderheden bereikte.

Advertisement
Nature

Nature

“Ik ben verbijsterd,” zei Garry Brown, hoofd van het team van archeologen dat zich met de vindplaats bezighield. "Het lijkt een soort cosmetische crème of zalf te zijn. Crèmes van dit type overleven normaal niet in archeologische vondsten, dus dit is een unieke vondst."

Het is inderdaad opmerkelijk dat het ons in deze omstandigheden heeft bereikt. De zalf, waarschijnlijk van hoge kwaliteit, kan van een rijke vrouw of een tempelbezoekster zijn geweest. Het is echt verbazingwekkend om te zien hoe de Romeinse cultuur zo uitgebreid en geworteld was dat de gebruiken zo’n beetje overal voet aan de grond hebben gezet. We weten niet of de eigenaresse van dit potje uit Rome of oorspronkelijk uit Londen kwam, maar cosmetica was zeker een populair gebruik.

Een werkelijk onverwachte en fascinerende manier om een ​​duik terug in de tijd te nemen, nietwaar?

Advertisement