Grijze haren van jongeren kunnen weer kleur krijgen als stress wordt verminderd: de studie - Curioctopus.nl
x
Grijze haren van jongeren kunnen weer…
Ze ontdekt dat haar vriend haar bedriegt: ze laat hem achter op het vliegveld en gaat met de andere vrouw op vakantie Hij renoveert de woonkamer en ontdekt een 500 jaar oude waterput met een middeleeuws zwaard

Grijze haren van jongeren kunnen weer kleur krijgen als stress wordt verminderd: de studie

04 Juli 2021 • Door Janine
9.713
Advertisement

Naarmate we ouder worden, geeft ons lichaam ons onmiskenbare signalen van het verstrijken van de tijd. Een daarvan is ongetwijfeld het verschijnen van grijs haar. Er is geen precieze tijd waarop dit zal gebeuren: voor sommige mensen is het vroeg, voor anderen gebeurt het later. Zeker, niet iedereen accepteert dit fenomeen en daarom schakelen we vaak over op tegenmaatregelen.

Naast fysiologische redenen kunnen de oorzaken ook psychologisch van aard zijn, en dit zijn niet louter aannames of “van horen zeggen”. Jongere mensen die wat grijze haren vertonen en daar niet blij mee zijn, zullen dankzij het onderzoek waarover we je gaan vertellen, een beetje opluchting voelen.

via: eLife

Voor het onderzoek in kwestie, gepubliceerd in eLife, verzamelden de onderzoekers haarmonsters van 14 deelnemers in de leeftijd van 9 tot 65 jaar. Sommigen van hen hadden een meer uitgesproken aanwezigheid van grijze haren, anderen minder. Door ze grondig te analyseren en de groeitijden te vergelijken, deden ze een nogal onverwachte ontdekking: bij sommige van de onderzochte proefpersonen kreeg grijs haar zijn oorspronkelijke kleur terug.

Je leest het goed: het gaat om 10 mensen die, die beweerden zich meer ontspannen te voelen dan toen ze in het begin bij het onderzoek betrokken waren, weer wat "gekleurde" lokken kregen. Op basis van deze uitspraken gingen de geleerden tot op de bodem en bevestigden dat stress en het verschijnen van grijs haar twee factoren zijn die nauw met elkaar verband houden.

De onderzoekers legden precies uit wat ze hadden waargenomen en rapporteerden dat deze specifieke eventualiteit alleen mogelijk is bij jonge en dus niet te gevorderde leeftijdsgroepen. "Er is een moment waarop het proces van grijze haren veel meer omkeerbaar is dan eerder werd gedacht", zegt Ralf Paus, een dermatoloog aan de Universiteit van Miami.

"Het verminderen van stress bij een 70-jarige die al grijs haar heeft, zal zijn haar niet donkerder maken, net zoals het verhogen van de stress bij een jongere niet voldoende zal zijn om hem grijzer te maken," zei Paus. Er is in feite een "verouderingsfactor", gekoppeld aan de lagere productie van melanine, waarmee het onmogelijk is om geen rekening mee te houden. De verbanden tussen dit fenomeen en de emotionele toestanden van stress zijn nu echter duidelijk en bewezen, althans bij de jongeren. Tot het punt dat het bestrijden van dit alles kan leiden tot zijn omkeerbaarheid.

Wat denk jij? Het is zeker de moeite waard om je stress onder controle te houden, toch?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt