China is begonnen met de bouw van 119 raketsilo's in de woestijn, zo blijkt uit satellietbeelden

Janine image
door Janine

08 Juli 2021

China is begonnen met de bouw van 119 raketsilo's in de woestijn, zo blijkt uit satellietbeelden
Advertisement

Satellietbeelden geleverd door handelsbedrijf Planet onthulden dat China meer dan 100 silo's in de woestijn bouwt voor zijn raketten, waardoor de nucleaire capaciteiten van het land exponentieel toenemen. Uit de analyses bleek dat er 119 raketten in aanbouw zijn in de provincie Gansu, en met name in de woestijn bij Yumen. De analyses brachten ook de mogelijke aanwezigheid van een controlecentrum aan het licht.

Maar de situatie, hoewel alarmerend, lijkt niet bijzonder nieuw: lang geleden had de onderzoeker Hans Kristensen gespeculeerd dat China voorbereidingen trof om zijn arsenaal uit te breiden, waarbij hij specificeerde hoe de ondergrondse tunnels in het gebied zouden kunnen worden gebruikt voor laadoperaties, sleuven voor kabels, wegen en om een ​​kleine militaire basis te creëren.

via The Guardian

Advertisement
The Guardian

The Guardian

De situatie baart grote zorgen, aangezien wordt aangenomen dat China zijn nucleaire strijdkrachten aan het uitbreiden is om de Amerikaanse raketverdediging te verslaan. China zou ongeveer 350 kernkoppen hebben, veel minder dan de VS of Rusland en ongeveer 30 meer dan in 2020. Het is echter nog onduidelijk of China daadwerkelijk van plan is alle silo's te vullen met potentiële kernraketten. Het aantal silo's is niet noodzakelijk gekoppeld aan het aantal raketten: volgens experts zou dit een strategie kunnen zijn om de werkelijke locatie van de raketten te verbergen. Het zou in feite geen onbekende strategie zijn: de Verenigde Staten van Amerika gebruikten het zelf tijdens de Koude Oorlog: ze verplaatsten hun intercontinentale ballistische raketten door middel van een matrix van silo's om ervoor te zorgen dat de militaire Sovjetautoriteiten nooit precies konden weten waar de raketten waren. Maar ongeacht het werkelijke aantal raketten en de strategie erachter, twijfelen experts er niet aan: dit is een alarmerende ontwikkeling.

James Acton, mededirecteur van het nucleaire beleidsprogramma van de Carnegie Endowment for International Peace, zei dat “China's nucleaire moderniseringsprogramma ingegeven kan zijn door bezorgdheid over de Verenigde Staten. China is open genoeg geweest om te vrezen dat de Verenigde Staten in een conflict preventief hun nucleaire strijdkrachten kunnen aanvallen”.

Advertisement