IJsland experimenteert met de 4-daagse werkweek: "geen vermindering van productiviteit en meer welzijn - Curioctopus.nl
x
IJsland experimenteert met de 4-daagse…
Dit super aerodynamische jacht kan met 100 km/u over water vliegen China is begonnen met de bouw van 119 raketsilo's in de woestijn, zo blijkt uit satellietbeelden

IJsland experimenteert met de 4-daagse werkweek: "geen vermindering van productiviteit en meer welzijn

08 Juli 2021 • Door Janine
567
Advertisement

Minder werken maar meer produceren en vooral meer welzijn. Als het je een tegenstrijdige zin lijkt, moet je misschien van gedachten veranderen, omdat steeds meer realiteiten in de wereld besluiten iets concreets te doen om de werkdruk van de bevolking te verminderen, door te experimenteren zonder aan winst te verliezen.

Na de aanbevelingen van de Japanse regering aan bedrijven over het invoeren van de 4-daagse werkweek, is er een ander land dat daadwerkelijk in deze richting is gegaan. Het is IJsland, waar werd besloten verder te gaan dan advies en voorstellen, door duizenden werknemers een extra rustdag per week toe te kennen en tegelijkertijd productiviteitstrends te analyseren.

Meer dan 2.500 medewerkers, op verschillende werkplekken, namen deel aan het initiatief door zowel de IJslandse nationale overheid als het gemeentebestuur van de hoofdstad Reykjavik. Voor hen heeft de vermindering van de werkweek van 40 naar 35 uur plaatsgevonden, zonder enige wijziging van het ontvangen salaris. Dit is een van de grootste tests die ooit in deze richting zijn uitgevoerd.

Een denktank bestaande uit Britse experts en een IJslandse vereniging analyseerde wat er werd geïmplementeerd. De onderzoeken hadden betrekking op verschillende perioden waarin werknemers hun werkzaamheden in een gereduceerde vorm verrichtten ten opzichte van de standaard 40 uur, verdeeld over 4 jaar. Tegen alle vooroordelen of verwachtingen in hebben de verminderde uren niet geleid tot verlies van productiviteit of kwaliteit van de aangeboden diensten.

Precies: de werkteams, met minder belasting en druk op hun schouders, ervaarden minder vermoeidheid, wat het persoonlijk welzijn en de sereniteit ten goede kwam. Socialiseren, sporten of zelfs gewoon uitrusten: dat zijn allemaal dingen waarom een extra dag per week op zijn zachtst gezegd kostbaar is.

Advertisement
foto: Pixabay

Wie het aantal standaarduren werkt, weet immers dat vrije tijd nooit genoeg lijkt te zijn om van de opgehoopte vermoeidheid te herstellen. "Dit is een cruciaal project", aldus de betrokken onderzoekers. "Het laat zien dat de publieke sector rijp is om te pionieren met kortere werkweken, en het kan een voorbeeld zijn voor andere overheden."

We moeten gewoon afwachten of het echt zo zal zijn. Wat denk jij? Kan een vermindering van de werktijd ertoe bijdragen dat mensen zich beter voelen zonder de productiviteit te verliezen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt