Smart working: dit kan het verontrustende aspect zijn van een medewerker van de toekomst

Janine image
door Janine

13 November 2021

Smart working: dit kan het verontrustende aspect zijn van een medewerker van de toekomst
Advertisement

Soms lijkt het alsof er in het heden, door verschillende situaties, dingen gebeuren die we tot voor kort simpelweg onmogelijk achtten. Daaronder is ongetwijfeld de mogelijkheid om voor altijd vanuit huis te moeten werken, in ongeschikte omstandigheden en zonder de nodige waarborgen, een realiteit die steeds wijdverbreider wordt waarmee moet worden omgegaan.

Uitgaande van deze situatie hebben sommige onderzoekers "Susan" gemaakt, een soort prototype van wat in 2045 een typische telewerker zou kunnen zijn. Een verontrustende weergave van de problemen die telewerken - ooit gehoopt als een prachtige sociale oplossing - in de loop van de tijd met ons lichaam zou kunnen veroorzaken. De afbeelding is er zo één die voorbestemd is om diep in het geheugen gegrift te blijven en, in de doelstellingen van degenen die het hebben gecreëerd, wil het ons doen nadenken over een verstoorde sociale ontwikkeling en over de noodzaak om dit soort achteruitgang te voorkomen.

via The Science Times

Advertisement
DirectlyApply

DirectlyApply

Hoe ziet een typische werkneemster, gedwongen om thuis te werken, eruit in 2045? Sommige voedings- en houdingsdeskundigen hebben zich dit afgevraagd, en hebben het verontrustende beeld van "Susan" getekend.

Welke kenmerken heeft ze?

- Overgewicht: Susan is zwaarlijvig en erg gestrest door constant snacken en een gebrek aan sociale contacten. Om cortisol te verminderen, moeten thuiswerkers een gezond dieet volgen, een trainingsprogramma volgen en regelmatig sociaal contact hebben.

- Cervicale kyfose: Susan heeft de zogenaamde "tech neck", omdat haar lange uren op de pc cervicale kyfose, oftewel de abnormale kromming van de wervelkolom hebben veroorzaakt. Langdurig zitten is gevaarlijk voor het hart en leidt tot een verkorte levensduur. Medische experts raden aan om een ​​stoel te kopen die achterover kan leunen, zodat je achterover kunt zitten. Probeer ook, indien mogelijk, tijd staand door te brengen terwijl je werkt.

Advertisement
DirectlyApply

DirectlyApply

- Verminderd gezichtsvermogen: de werknemer zal zeker problemen met het zicht krijgen. Je moet altijd de helderheid van het scherm verlagen, het op een afstand van een meter houden en jezelf dwingen om elke 15/30 minuten pauzes te nemen om frisse lucht in te ademen en in natuurlijk licht te zijn.

- Verwaarloosd uiterlijk: het feit van geïsoleerd leven, in staat zijn om op afstand aankopen te doen - voedingsmiddelen en andere dingen - kan een zekere verwaarlozing in kleding en in persoonlijke hygiëne vergemakkelijken. Dit heeft niet alleen een verslechtering van het uiterlijk van Susan, maar heeft ook ernstige psychologische gevolgen: iemands zelfrespect wordt ook ondermijnd door haar uiterlijke verschijning.

DirectlyApply

DirectlyApply

Het is ook gemakkelijk om te denken dat alles wat experts hebben voorspeld in de typische smart working werknemer van 2045 ook zou kunnen leiden tot een overmatige consumptie van psychotrope medicijnen en producten die nuttig zijn om in slaap te vallen.

Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer we beseffen dat thuiswerken de baan van de toekomst kan zijn. Maar weten we zeker dat er geen andere alternatieven zijn? Het enige dat overblijft is om het echt te wensen en te hopen dat telewerker "Susan" slechts een simpele - en verontrustende - hypothese blijft!

Advertisement