Volgens onderzoek is een boom voldoende om 's nachts in de stad een straat af te koelen

door Skip

21 Augustus 2021

Volgens onderzoek is een boom voldoende om 's nachts in de stad een straat af te koelen
Advertisement

Dat bomen een belangrijke rol vervullen op aarde is een understatement. De lijst van voordelen die we uit bomen halen kan ellenlang wezen en is het daarom belangrijk zo zuinig mogelijk op ze te zijn en zo goed mogelijk voor ze te zorgen.

Het onderzoek dat we zo gaan bespreken bewijst hetgeen wat we zeggen, namelijk het simpele en toch voor de hand liggende feit dat je slechts met één enkele boom in een stadsomgeving waar het snikheet is, het verschil kan maken en iets kan doen aan de hoge temperaturen.

via Environmental Research Letters

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Wetenschappers van de American University konden dankzij meer dan 70.000 metingen in verschillende stadsdelen van het federale district Washington een aanzienlijk verkoelend effect registreren dat een enkele boom al teweeeg kon brengen. Is dat überhaupt mogelijk? Naar het schijnt wel, en moet dit misschien wel tot nadenken stemmen over hoe belangrijk deze bomen in de natuur zijn.

Hoe veel mensen onder ons hebben overigens in de zomer niet dat prettige frisse briesje ervaren terwijl we 's zomers vertoefden onder de schaduw van het bladerendak van bomen? Nou juist dit "verkoelende" effect is de sleutel tot alles. De Amerikaanse onderzoekers constateerden dat straten met bomen 's nachts koeler bleven dan 'boomloze' straten.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ja het is echt waar, ook al lijkt het misschien een inkoppertje. Toch is het dat allesbehalve want al een enkele boom kan het verschil maken. Hoewel een enkele boom natuurlijk niet hetzelfde effect sorteert als een reeks bomen of van een park. Maar onderzoekers toonden op basis van onderzoek aan dat de temperatuur 1,4 graden lager was in de straat waar deze boom stond dan waar geen enkele boom stond.  

Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Hoe kan dit dan? Dit komt allemaal door de schaduw en de effecten hiervan. Afhankelijk van de boom kan dat een vrij groot gebied zijn. Het verkoelende effect bleef zichtbaar totdat de zon opkwam en toonde dit 100% aan dat bomen goed zijn voor onze leefomgeving, vooral voor stedelijke gebieden.

Het is overigens opvallend dat de temperaturen in stedelijk gebied steeds hoger worden. Michael Alonzo, milieuwetenschapper:"We mogen de rol die bomen spelen eigenlijk nooit onderschatten. Stedenbouwkundigen moeten elk klein stukje grond benutten waar ze een boom neer kunnen zetten." Het is te hopen dat deze waardevolle aanbevelingen uit deze studie in de praktijk worden gebracht voor het welzijn van iedereen.  

Advertisement