Twee jongens creëren een ecologisch "leer" van cactussen: het is praktisch hetzelfde als het echte

Janine image
door Janine

02 September 2021

Twee jongens creëren een ecologisch "leer" van cactussen: het is praktisch hetzelfde als het echte
Advertisement

Hoewel er vandaag, meer dan in het verleden, veel bewustzijn is over het onderwerp van echt lederen kleding en de impact die de productie ervan heeft op de natuur en op het leven van veel dieren, is deze textielsector nog steeds florerend, met alle gevolgen van dien.

Daarom is het altijd een goede zaak dat er ecologische alternatieven met een lage milieu-impact kunnen worden gevonden, en degene waarover we je gaan vertellen lijkt een geldige weg te zijn. Het is een idee dat voortkwam uit het brein van twee jonge Mexicaanse ondernemers, wiens doel even eenvoudig als ambitieus was: een materiaal maken dat volledig op leer leek, maar dat de ecologische normen respecteerde. Wat was het briljante idee? De cactus gebruiken.

via Desserto

Advertisement
desserto.pelle/Instagram

desserto.pelle/Instagram

Aanvankelijk lijkt het misschien vreemd, bijna onzinnig om over cactusleer te praten. Toch is het kunstleer van Adrian Lopez Velarde en Marte Cazarez op het eerste gezicht bijna niet van echt te onderscheiden. Het heet Desserto, en de naam is zeker niet toevallig. Het is juist in de woestijnvlakten van hun land dat cactusplanten in overvloed groeien, het landschap karakteriseren en de meest extreme klimaten weerstaan ​​dankzij hun harde, dikke en ruwe "huid".

Advertisement

Allemaal ideale eigenschappen om de robuustheid van leer op textielgebied na te bootsen. Zo ontstond Desserto, een materiaal van 100% natuurlijke en niet-dierlijke oorsprong, verkregen dankzij planten die zijn gekweekt op specifieke plantages in de Mexicaanse staat Zacatecas. "Cactussen hebben geen water nodig om te groeien, en in de natuur zijn er genoeg - zei Velarde - symbolisch vertegenwoordigt het ons Mexicanen".

Met een plantage van ruim 2 hectare, die in de toekomst nog veel zal uitbreiden, is het potentieel van Desserto werkelijk opmerkelijk. De bladeren van de cactussen, die strikt biologisch zijn gekweekt, worden na rijping gesneden, schoongemaakt, geplet, gedroogd en tenslotte verwerkt en geverfd, afhankelijk van het gebruik ervan. Volgens rapporten van het bedrijf is dit natuurlijke materiaal ongeveer 10 jaar bestand bij een regelmatig gebruik.

Sinds de introductie op de markt wordt Desserto erg gewaardeerd door zowel producenten als consumenten. Zozeer zelfs dat de uitvinders ervan betrokken zijn bij verschillende uitbreidingsprojecten, met als doel een steeds grotere aanwezigheid.

Desserto/Facebook

Desserto/Facebook

Het heeft bijna geen zin om stil te staan ​​bij de positieve impact die een dergelijk materiaal kan hebben op het milieu, maar ook op het welzijn, het leven en de gezondheid van veel dieren.

Advertisement
Twee jongens creëren een ecologisch "leer" van cactussen: het is praktisch hetzelfde als het echte - 6

In tegenstelling tot wat er gebeurt met ander synthetisch leer, bevat Desserto geen sporen van plastic en is daarom biologisch afbreekbaar zonder negatieve gevolgen voor ecosystemen die al zijn getest door alles wat de mens erop loslaat. Kortom, het is echt een veelbelovend alternatief, dat binnenkort meer wijdverbreid zou kunnen worden dan we denken: we hopen dat dat echt zo is!

Advertisement