Scholen verwijderen analoge klokken uit klaslokalen: leerlingen weten niet meer hoe ze de wijzers moeten lezen - Curioctopus.nl
x
Scholen verwijderen analoge klokken…
16 constructiefouten waarbij we onze handen in ons haar zouden willen steken Moeder gaat hardlopen en laat zoon alleen thuis slapen, man noemt haar “onverantwoordelijk”

Scholen verwijderen analoge klokken uit klaslokalen: leerlingen weten niet meer hoe ze de wijzers moeten lezen

23 Augustus 2021 • Door Janine
3.376
Advertisement

Het digitale is een deel van ons leven geworden, zelfs in de kleinste aspecten. In de loop van de tijd, en met de vooruitgang van technologische processen, is alles - of bijna alles - digitaal geworden. We vertrouwen niet op papieren kaarten omdat onze smartphone ons de weg wijst, we lezen de krant niet omdat we het nieuws op Google of op sociale netwerken kunnen zien, we printen de foto's niet meer omdat we ze liever in de cloud bewaren. Deze transformatie, die al een tijdje werkelijkheid is, heeft echter gevolgen.

via: telegraph

Jongeren, maar niet alleen zij, vertrouwen in toenemende mate op technologieën, zelfs om de eenvoudigste dagelijkse handelingen uit te voeren. Docenten uit het Verenigd Koninkrijk ontdekten tijdens hun lessen dat leerlingen werden afgeleid door analoge klokken. In feite lijkt het erop dat de studenten erg geneigd zijn naar hen te staren om te proberen te begrijpen hoeveel tijd er nog over is tot het einde van de les. Dit is de reden waarom veel scholen analoge wandklokken verwijderen en vervangen door beter leesbare digitale klokken.

De afleiding is nog groter tijdens examens: in plaats van zich te concentreren op het uitvoeren van de taak, maken ze zich zorgen over hoeveel tijd ze nog hebben en proberen ze de positie van de wijzers te ontcijferen. Veel studenten hebben geklaagd bij docenten omdat ze het moeilijk vinden om te bepalen hoeveel tijd ze nog hebben tijdens de examens: omdat ze moeite hebben met het lezen van analoge klokken, hebben ze moeite met het organiseren van hun tijd.

Volgens een onderzoek weten kinderen tussen de tien en twaalf jaar niet om de tijd op een analoge klok te ontcijferen. Maar dat niet alleen: zelfs middelbare scholieren hebben moeite om de tijd met de wijzers te lezen. Dit gebeurt omdat veel polshorloges digitaal zijn en omdat de computer en smartphone de tijd aanduiden zonder dat er wijzers nodig zijn. Van jongs af aan lezen steeds meer mensen - om te weten hoe laat het is - gewoon de cijfers. De keuze van veel scholen wordt dan ook gerechtvaardigd door de wens om leerlingen te helpen zich meer ontspannen te laten voelen tijdens de examens. Niet alle analoge klokken worden echter verwijderd: het Engelse onderwijssysteem hoopt studenten te kunnen leren de analoge klok te gebruiken en deze vervolgens weer in de klas te introduceren.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt