De eerste vrouwelijke architect van Pakistan bouwde honderden milieuvriendelijke huizen voor de meest behoeftigen

Janine image
door Janine

08 September 2021

De eerste vrouwelijke architect van Pakistan bouwde honderden milieuvriendelijke huizen voor de meest behoeftigen
Advertisement

Sommige mensen verdienen in het bijzonder bewondering, omdat ze besluiten hun vaardigheden in dienst te stellen van zeer nobele doelen. Yasmen Lari is zeker een van deze mensen: ze is de eerste vrouwelijke architect in Pakistan, ze is 80 jaar oud en heeft - na een carrière van meer dan 40 jaar - besloten haar normale taken op te geven om zich te wijden aan de bouw van ecologische huizen voor de meest behoeftige mensen.

via theguardian

Advertisement
BBC News/Wikipedia

BBC News/Wikipedia

In de loop van haar lange carrière heeft Yasmen vele luxueuze gebouwen gebouwd en deelgenomen aan prestigieuze en innovatieve projecten. In 2000 besloot ze echter haar activiteit als commercieel architect te staken om in plaats daarvan aan projecten van sociale aard te werken. De vrouw werkte samen met de Patrimonial "Heritage Foundation" met als doel duurzame huisvesting in Pakistan te creëren voor mensen die geen huis meer hebben of nooit hebben gehad en met als doel de economische en ecologische impact te verminderen. De projecten die door de vrouw zijn ontworpen, zijn in feite gemaakt met biologische en ecologische materialen en de toekomstige bewoners van de huizen nemen deel aan hun creatie.

Advertisement
BBC News/Wikipedia

BBC News/Wikipedia

Dankzij dit initiatief werken de gemeenschappen samen en worden de kosten aanzienlijk verminderd, waardoor ook mensen zonder financiële middelen een eigen huis kunnen hebben. Na jarenlang in Londen te zijn geweest, besloot de vrouw terug te keren naar Pakistan: in 2005 werd ze het slachtoffer van een grote aardbeving, die grote gevolgen had voor de inwoners. Meer dan 400.000 gezinnen werden dakloos en Yasmen besloot haar eigen bijdrage te leveren.

news.trust/Pinterest

news.trust/Pinterest

Ze heeft zich niet alleen ingezet door de gebouwen te construeren, maar ze heeft families ook de kennis gegeven om hun huizen te bouwen met duurzame materialen zoals klei, hout en steen. Binnen vind je alles wat je nodig hebt: een slaapkamer, de keuken, de badkamer en zelfs een terras. Sommige huizen hebben zelfs meerdere niveaus. In de loop van een maand slaagt elk team erin om 50 huizen te bouwen en in korte tijd hebben alle gezinnen toegang gekregen tot hun nieuwe en resistente huis.

Advertisement