Een "Iphone-hoesje" van meer dan 2100 jaar geleden werd ontdekt in een graf: het was van een meisje - Curioctopus.nl
x
Een "Iphone-hoesje" van meer dan 2100…
Een haai wordt geboren in een aquarium dat alleen door vrouwtjes wordt bevolkt: de zeldzame gebeurtenis Een verloren papegaai werd gevonden op het station en blijft de komst van de metro aankondigen

Een "Iphone-hoesje" van meer dan 2100 jaar geleden werd ontdekt in een graf: het was van een meisje

03 September 2021 • Door Janine
1.865
Advertisement

In contact komen met plaatsen en voorwerpen uit het verleden betekent jezelf projecteren in een geheel nieuwe dimensie, fascinerend en in staat om ons verhalen te vertellen die vaak voorbestemd zijn om een ​​mysterie te blijven, vertroebeld door het verstrijken van de tijd.

Archeologen weten hier natuurlijk alles van, die in Siberië op zijn zachtst gezegd verrast waren door een vondst die sterk lijkt op een element dat we zouden kunnen definiëren als een symbool van moderniteit en het heden. Waar hebben we het over? Simpel: over een smartphone!

Nee, we maken geen grapje: het artefact dat door een team van archeologen in een Siberische tombe is gevonden, lijkt op een hoesje van een smartphone van de nieuwste generatie, door dezelfde onderzoekers heeft het dan ook de bijnaam "de 2100 jaar oude iPhone" gekregen. Ja, want dat is precies de leeftijd van dit mysterieuze object, opgegraven uit een graf van een jonge vrouw in 2019, en dat sindsdien het onderwerp is geworden van intensieve studies en veronderstellingen.

De plek waar dit object is gevonden is al even intrigerend. Het graf van de jonge vrouw, genaamd "Natasha", bevindt zich in feite onder een uitgestrekt Siberisch kunstmatig stuwmeer, de Sayan-zee, die in de zomer voor een korte periode droog is. Daaronder, in een soort "Atlantis", lagen de stoffelijke resten van het meisje en haar bezittingen, waaronder de “iPhone".

Naar het schijnt, zou Natasha tijdens de Xiongnu-periode in die afgelegen delen van Azië hebben gewoond en, voor haar tijd en haar samenleving, was ze nogal een "modieus" persoon. Dat wordt meteen duidelijk uit de voorwerpen die in het graf aanwezig zijn. Het rechthoekige object in de vorm van een hoesje is verrijkt met een reeks edelstenen zoals turkoois, carneool en parelmoer, die aan iets waardevols doen denken.

Advertisement

De meest voor de hand liggende veronderstelling is degene die van mening is dat de "telefoon" een riemgesp is, gedragen door de vrouw als accessoire ongeveer 2137 jaar geleden, volgens de datering uitgevoerd door experts. "Natasha's graf met de iPhone - zei de archeoloog Pavel Leus - blijft een van de meest interessante op deze plek".

Het is niet duidelijk, ondanks verschillende veronderstellingen over haar leven en het artefact, wie Natasha werkelijk was. Er zijn mensen die denken dat ze een priesteres was en mensen die geloven dat ze werkte als kledingweefster of ambachtsvrouw die zich toelegde op kostbare accessoires. Wat daaronder werd gevonden, meer dan 17 meter diep, is een echt stuk verleden dat wonderbaarlijk is teruggebracht naar het heden, op een meer unieke dan zeldzame manier.

Had je deze "voorouder" van de iPhone al eens gezien?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt