Vrouwen slapen beter naast een hond dan naast een man: een studie bevestigt het

Janine image
door Janine

10 September 2021

Vrouwen slapen beter naast een hond dan naast een man: een studie bevestigt het
Advertisement

Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen en slapen vaak licht en onrustig. Volgens een in 2018 uitgevoerd onderzoek is er een oplossing, en dat betreft vooral vrouwen. Een bed delen met je hond en met hem slapen zou hem helpen beter te slapen. De hond is niet alleen de beste vriend van een man, maar hij kan ook een geweldige bondgenoot zijn voor de slaap van een vrouw.

via tandfonline

Advertisement
Rafal Jedrzejek Unsplash

Rafal Jedrzejek Unsplash

Dr. Christy L. Hoffman, hoogleraar diergedrag aan het Canisius College in New York, en haar team voerden een onderzoek uit onder 962 vrouwen. De helft van hen zegt meestal met minstens één hond in bed te slapen, ⅓ van de vrouwen slaapt met een kat en de rest met hun partner. De gegevens werden vervolgens vergeleken: vrouwen die met hun hond sliepen, lieten zien dat ze een groter gevoel van veiligheid en welzijn voelden.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen die gewend zijn om met hun hond te slapen, beter uitrusten dan vrouwen die met hun partner of kat slapen. Is er een bepaalde reden? Het lijkt erop dat dit grotere gevoel van rust en welzijn te wijten is aan het feit dat honden van nature de plicht voelen om hun baasje te beschermen en hem te waarschuwen voor externe gevaren. Daarom is slapen met een hond "gezonder" dan slapen met een kat: de kat slaapt minder en is veel zelfstandiger en minder beschermend.

Advertisement
Lux Graves Unsplash

Lux Graves Unsplash

Vrouwen voelen zich daarom veiliger bij hun hond dan bij hun man. Een andere studie laat zien dat het voor een goede nachtrust niet altijd nodig is dat de hond dicht bij de eigenaar in bed blijft: zijn aanwezigheid in de kamer helpt om de slaap te verbeteren, zowel voor mannen als voor vrouwen. Vergeleken met menselijke bedgenoten, die vaak op verschillende tijden gaan slapen en op verschillende tijden wakker worden, kunnen honden zich aanpassen aan het ritme van hun baasje, waardoor ze hem niet storen. Deze studie wil vrouwen zeker niet ertoe aanzetten hun partners uit te nodigen om op de bank te slapen om plaats te maken voor hun trouwe viervoeter, maar het onthult zeker een merkwaardig perspectief op hoeveel honden de rust en het fysieke welzijn van hun eigenaren beïnvloeden. Slaap jij met je hond?

Advertisement