Robots arriveren in Singapore en patrouilleren door de straten op zoek naar mensenmassa's en rokers

Janine image
door Janine

16 September 2021

Robots arriveren in Singapore en patrouilleren door de straten op zoek naar mensenmassa's en rokers
Advertisement

Als we een situatie zouden beschrijven waarin de openbare orde in een stad wordt gewaarborgd door speciale robots die de regels kunnen handhaven, wat zou je dan denken? Misschien in eerste instantie een futuristisch of sci-fi scenario, waarin machines en automaten mensen hebben vervangen in hun meest traditionele taken.

Maar wist je dat er plaatsen in de wereld zijn waar dit allemaal 100% echt is? Plaatsen als Singapore, waar de autoriteiten experimenteren met de inzet van twee heel bijzondere wetshandhavers, juist omdat het geen echte politieagenten zijn, maar robots die door de straten rondlopen op zoek naar "ongewenst" gedrag en overtredingen melden dankzij hun technologische vaardigheden.

via Htx.gov.sg

Advertisement
Htx.gov.sg

Htx.gov.sg

Ze heten Xavier en het zijn robots die speciaal zijn geprogrammeerd om te patrouilleren. Dankzij de camera's met een gezichtsveld van 360 graden waarmee ze zijn uitgerust, zijn deze "politieagenten" meedogenloos toegewijd aan het opsporen van ongepast openbaar gedrag of het niet naleven van de regels.

Advertisement
CNA/Youtube

CNA/Youtube

Het spreekt voor zich dat de twee Xaviers over een sterke en geavanceerde kunstmatige intelligentie beschikken, waardoor ze de gegevens die door hun elektronische ogen worden verzameld beter kunnen onderscheiden, kunnen detecteren wat mensen niet moeten doen en in realtime rapporten kunnen verzenden naar de autoriteiten die hen bevelen.

CNA/Youtube

CNA/Youtube

Maar dat is nog niet alles, want deze patrouillerende robots kunnen ook ter plaatse ingrijpen bij ongepast sociaal gedrag. Als ze bijvoorbeeld merken dat een persoon rookt in een gebied waar het niet is toegestaan, of dat meer mensen een bijeenkomst creëren, kan de Xavier waarschuwingen en berichten activeren die de overtreders ter plekke kunnen afschrikken.

CNA/Youtube

CNA/Youtube

Om de details van deze robotagenten aan te kondigen, was het Singapore Science and Technology Agency, volgens welke hun constante gebruik waardevol zou kunnen zijn voor patrouilles, om hun "operationele efficiëntie" te verbeteren. Hoewel dergelijke oplossingen, zoals in het verleden en op andere plaatsen al is gebeurd, veel onvrede en twijfel hebben veroorzaakt, lijken ze in Singapore serieus van plan te zijn het gebruik van dit soort alternatieve "politieagenten" voort te zetten. De mens is natuurlijk onvervangbaar, maar sommige technologieën lijken het tegendeel te willen bewijzen.

Wat denk jij? Verontrustende of geavanceerde en handige oplossing?

Advertisement