Een vrouw in een park vraagt om hulp: deze politierobot negeert haar en sommeert haar weg te gaan

Janine image
door Janine

13 Oktober 2019

Een vrouw in een park vraagt om hulp: deze politierobot negeert haar en sommeert haar weg te gaan
Advertisement

Robots die door de straten dwalen om openbare plaatsen en mogelijke criminele handelingen te controleren, met elektronische ogen die alles kunnen zien wat er om hen heen gebeurt. We beschrijven geen scenario van een science fiction of dystopische film, maar een mogelijke echte toekomst die, al in kleine stappen, onze wereld binnenkomt.

In Californië, om precies te zijn in de stad Huntington Park, Los Angeles, verscheen al geruime tijd een heel speciale politieagent rond het plaatselijke Salt Lake Park en ging zeker niet onopgemerkt voorbij. Het gaat om een RoboCop, oftewel een politierobot, model K5 van het bedrijf Knightscope, gevestigd in Silicon Valley. Goed nieuws natuurlijk. Maar weten we echt zeker dat een apparaat een agent van vlees en bloed kan vervangen? Laten we eens kijken.

via NBC News

KTLA 5/YouTube

KTLA 5/YouTube

Deze patrouillerobots kunnen, volgens de autoriteiten die ze hebben gepresenteerd, de open gebieden van de steden nauwlettend volgen en criminele activiteiten effectief ontmoedigen met behulp van de ingebouwde microfoon. Volgens de enthousiaste verwachtingen van de politie zouden deze robots een fundamentele bijdrage kunnen leveren aan de agenten. Dit zou te wijten zijn aan hun 360 graden camera's die met de politie in streaming zijn verbonden, hun hoge mobiliteit en hun waarschuwingsberichten in geval van wangedrag.

Kortom, dit zijn de functies die door HP RoboCop als "revolutionair" worden gepresenteerd. Maar toen het erop aankwam om deze kleine politierobot op de proef te stellen, liepen de dingen niet precies zoals verwacht. We kunnen in feite zeggen dat de activiteiten in de “praktijk” van Hp RoboCop nogal teleurstellend zijn, aangezien op het moment van ingrijpen werd ontdekt dat de robot niet in staat was om een ​​noodsituatie aan te pakken, wat in plaats daarvan het hoofddoel zou moeten zijn.

Advertisement
KTLA 5/YouTube

KTLA 5/YouTube

Toen er in Salt Lake Park een vechtpartij uitbrak, benaderde Cogo Guebara, een vrouw die er aanwezig was, de robot met "Police" erop geschreven onmiddellijk om hulp te vragen. Door op de alarmknop op de kleine bewaker van de orde te drukken, beval de robot de vrouw echter in plaats van in contact te komen met de "echte" politie, om ”weg te gaan", omdat zij hem hinderde bij zijn taak om te patrouilleren.

Een “missie” die RoboCop zo serieus heeft genomen dat hij, hoewel hij echt nodig was, niet in staat was om mensen in nood te helpen, die daarom de politie op de oude manier moesten bellen, oftewel met de telefoon. Uiteindelijk bleef de robot door het park zwerven en herinnerde hij het publiek er af en toe aan "de omgeving schoon te houden". Ondertussen werd een vrouw die betrokken was bij het gevecht met hoofdletsel weggereden in een ambulance.

KTLA 5/YouTube

KTLA 5/YouTube

Kortom: de proef van zo'n specifiek apparaat was een redelijk fiasco, gezien het feit dat, volgens wat naar voren is gekomen, de oproepen van de robot niet rechtstreeks aan de politie worden gedaan, maar eerst naar Knightscope gaan, het bedrijf dat het produceert, die ze op hun beurt doorsturen naar agenten.

Het was nog een proefperiode, maar voorlopig staat vast dat deze bevindingen nog altijd niet volledig betrouwbaar zijn, integendeel, vrijwel helemaal niet. Misschien is de technologie nog niet in staat om de mens in al zijn activiteiten te vervangen, zoals we vaak denken…

Advertisement