Een team van wetenschappers wil de mammoet, die ongeveer 10.000 jaar geleden uitgestorven is, doen herleven

Janine image
door Janine

14 Oktober 2021

Een team van wetenschappers wil de mammoet, die ongeveer 10.000 jaar geleden uitgestorven is, doen herleven
Advertisement

We hebben hem in veel tekenfilms en documentaires gezien: de voorouder van de olifant, met zijn enorme gebogen slagtanden en dikke vacht, leefde van 200.000 tot ongeveer 5.000 jaar geleden in Azië, Europa en Noord-Amerika. Hoewel er duizenden jaren zijn verstreken sinds hun volledige uitsterving - naar schatting 10.000 jaar - voeren wetenschappers een zeer ambitieus project uit: deze fascinerende soort terugbrengen naar de natuur.

De mammoeten herscheppen: het lijkt een absurde en onmogelijke stelling, maar onderzoekers discussiëren al jaren over dit perspectief. Wat voorheen echter een te verre en te ambitieus project was, lijkt concreet te worden gerealiseerd: er is nieuwe financiering gearriveerd, ter waarde van 15 miljoen dollar. Het project is ontstaan ​​uit het idee van ondernemer Ben Lamm die - samen met Harvard Medical School genetica professor George Church - het bedrijf van biowetenschappen en genetica Colossal oprichtte.

via The Guardian

Advertisement
Charles R Knight Portrait/Wikipedia

Charles R Knight Portrait/Wikipedia

Het klonen van mammoeten met in het laboratorium opgeslagen DNA is onmogelijk, omdat dit DNA - afkomstig uit de gevonden resten - niet in goede staat is. Het doel is daarom om, dankzij genetische manipulatie, een hybride van de olifant en de mammoet te creëren die praktisch identiek is aan de nu uitgestorven soort. Om dit te doen, zijn de wetenschappers van plan om cellen van de huid van Aziatische olifanten - die met uitsterven worden bedreigd - te nemen en te combineren met mammoet-DNA-cellen. Op deze manier worden embryo's gecreëerd die zich vervolgens zullen ontwikkelen dankzij een draagmoeder of een kunstmatige baarmoeder. Als alles goed gaat en volgens plan verloopt, zouden olifanten met genetische eigenschappen die typisch zijn voor mammoeten binnen 4-6 jaar geboren moeten worden.

Advertisement
Yathin S Krishnappa Wikipedia

Yathin S Krishnappa Wikipedia

Ze moeten namelijk bijzonder goed bestand zijn tegen de kou, tegen temperaturen tot -40°C en dus bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Lamm zei: "Ons doel is niet alleen om de mammoet weer tot leven te brengen, maar om hybridiseerbare kuddes terug te brengen die met succes in het noordpoolgebied arriveren.” Het is dan ook een ongelooflijk ambitieus project waar 3 belangrijke doelstellingen bereikt moeten worden: mammoeten nieuw leven inblazen, het uitsterven van Aziatische olifanten tegengaan en klimaatverandering bestrijden in sommige gebieden van de wereld die bijzonder gevaar lopen.

Advertisement