Muggen worden aangetrokken door de rode kleur wanneer ze menselijke adem ruiken: een onderzoek legt uit waarom

Janine image
door Janine

05 Juni 2022

Muggen worden aangetrokken door de rode kleur wanneer ze menselijke adem ruiken: een onderzoek legt uit waarom
Advertisement

Laten we eerlijk zijn: van alle insecten worden muggen waarschijnlijk het meest veracht en afgewezen. Ze maken ons midden in de nacht zoemend in onze oren wakker, ze steken en veroorzaken ondraaglijke jeuk, ze zijn moeilijk te zien en weg te jagen. De ingrediënten om ze als ongelooflijk vervelend te bestempelen zijn allemaal aanwezig!

En wanneer ze ons als "prooi" kiezen, proberen we alle remedies om ze weg te jagen, van die op basis van chemische stoffen tot de meer traditionele en natuurlijke. Maar misschien is er één aspect waar mensen die altijd met muggen worstelen niet aan hebben gedacht, namelijk de kleuren die ze dragen of die hen omringen. Dat klopt: volgens het onderzoek waarover we je gaan vertellen, lijkt het erop dat de gehate insecten onweerstaanbaar worden aangetrokken door rode tinten. Wanneer ze de menselijke adem waarnemen, kun je niet veel doen, dan is het het beste om alles weg te doen dat die kleuren heeft. Laten we eens kijken waarom.

via Nature

Advertisement
tanakawho/Flickr - Not the actual photo

tanakawho/Flickr - Not the actual photo

De mug is van nature geneigd om de menselijke adem waar te nemen. Als we ademhalen, stoten we allemaal koolstofdioxide uit. Hoewel geurloos, kan deze stof door insecten worden waargenomen op een afstand van meer dan 30 meter, en is een van de belangrijkste bronnen van aantrekkingskracht voor hen die we produceren. Maar het is niet de enige.

Naast de reukstimuli kan een mug ook visuele prikkels volgen, en deze komen van de rode kleur en zijn derivaten. De tests van onderzoekers van de Universiteit van Washington, later gepubliceerd in het tijdschrift Nature, spreken voor zich. Onze huid zendt sterke rood-oranje signalen uit, die de beruchte insecten als een perfecte stimulans ervaren wanneer ze "honger" hebben.

Advertisement
Apurv013/Wikimedia - Not the actual photo

Apurv013/Wikimedia - Not the actual photo

Door 1,3 miljoen trajecten van muggen in 3D te traceren, ontdekte het team onder leiding van neurobioloog Jeff Riffell dat de insecten tinten als groen, blauw, wit en paars vermijden, terwijl ze de hierboven genoemde verkiezen. Dit alles gebeurt in de aanwezigheid van koolstofdioxide in de lucht, een fundamenteel element voor hun aantrekkingskracht. Het was niet gemakkelijk voor wetenschappers om insecten te observeren en tot dergelijke conclusies te komen.

Nature

Nature

Hun vlucht - dat weten we allemaal - is onvoorspelbaar en moeilijk te volgen, maar de onderzoekers probeerden omgevingen en omstandigheden zo realistisch mogelijk te simuleren. Door een uitgekiend camerasysteem was het daarom mogelijk om hun bewegingen te reconstrueren. En de voorkeuren voor bepaalde kleuren waren duidelijk.

De studies van Riffel en zijn team zullen verdere kenmerken en gewoonten van muggen blijven ontdekken. Wie weet kunnen we dankzij hen in de toekomst steeds meer onfeilbare systemen bedenken om ze op afstand te houden...

Advertisement