x
Het verborgen "talent" van hamsters:…
15 mensen delen de grappigste en meest gênante kerstcadeaus die ze hebben gekregen Ze dwingt haar vriend om vlees te eten tijdens het kerstdiner:

Het verborgen "talent" van hamsters: ze kunnen het equivalent van 21 flessen wijn per dag verdragen

02 Januari 2022 • Door Janine
1.816
Advertisement

Dieren blijven ons fascineren. In de loop der jaren hebben veel onderzoekers hun studies gewijd aan dieren en hun bizarre gedrag, waarbij ze gewoonten en rituelen bestudeerden van elke soort die tot het dierenrijk behoort. Wist je dat vrouwelijke octopussen voorwerpen naar mannetjes gooien die ongewenste “avances” maken? Dat klopt: tijdens de paringsfase blijken octopus-vrouwtjes erg selectief te zijn en ongewoon gedrag te vertonen. Maar ze zijn niet de enige dieren die zich op een bizarre manier gedragen: honden draaien om zichzelf heen in een poging in hun staart te bijten, beren wrijven over de stammen van de bomen om hun rug te krabben, elanden vertrappen de gefermenteerde appels. Een IC-consulent van het Bradford Institute for Health Research vertelde ons over het bizarre "talent" van hamsters.


foto: Flcikr

Hamsters zijn erg populaire huisdieren, hoewel de meest bekende huisdieren katten en honden zijn. Er zijn 19 soorten hamsters, en deze zijn vaak het onderwerp geweest van wetenschappelijke studies. Veel van deze onderzoeken hebben betrekking op het analyseren van het vermogen van hamsters om alcohol te verdragen. Dokter Tom Lawton heeft in een bericht op Twitter onlangs precies dit thema behandeld. Hij schreef: "In een eerder gesprek met Dr. Christine Peters ontdekte ik dat niet iedereen op de hoogte is van het wonderbaarlijke vermogen van de hamster tot alcohol. Ze zijn er zo dol op dat ze liever 15% ethanol drinken in plaats van water en kunnen relatieve hoeveelheden verdragen die gevaarlijk zijn voor de mens. "Hamsters kunnen in feite de hoeveelheid alcohol verdragen die in 21 flessen wijn zit. Dit vermogen is te danken aan hun zeer efficiënte lever: deze kan de hoeveelheid alcohol die vervolgens in het bloed circuleert, filteren en verminderen.

foto: Flickr

Dit is geen nieuwe ontdekking: al in de jaren ’60 hadden enkele onderzoekers studies gedaan, zowel bij hamsters als bij muizen. Er was ontdekt dat muizen ertoe konden worden gebracht alcohol te consumeren door psychologische conditionering, dat wil zeggen door een onvoorwaardelijke stimulus te associëren met een voorwaardelijke stimulus. Hamsters daarentegen zouden bij de eerste gelegenheid alcohol binnenkrijgen. Een ander onderzoek beweerde zelfs dat hamsters de voorkeur gaven aan alcohol boven drinkwater: de geleerden hadden opgemerkt dat 88% van de vloeistoffen die dieren in gevangenschap - en dus niet gedomesticeerd - binnenkrijgen, juist van alcohol afkomstig is, en niet van water. Maar waarom deze vreemde voorkeur? De motivatie ligt in de calorieën: water is calorievrij, terwijl alcohol calorieën levert aan dieren, waardoor ze de laagste temperaturen kunnen overleven. Kende je het "talent" van hamsters?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt