Samenlevende katten onthouden elkaars namen: de wetenschap bevestigt het

Janine image
door Janine

18 Juni 2022

Samenlevende katten onthouden elkaars namen: de wetenschap bevestigt het
Advertisement

De menselijke taal staat al jaren centraal in studies. Proberen te begrijpen wat we communiceren en hoe we communiceren is een van de belangrijkste doelstellingen van de taal- en semiotische wetenschappen.

Soms kan de manier waarop dieren zich uiten echter ook veel over ons onthullen.

Vooral als we het hebben over honden en katten die een deel van hun leven samen met mensen leven, komt het voor dat ze delen van onze manier van communiceren overnemen en zich deze eigen maken.

In dit opzicht hebben wetenschappers de afgelopen jaren aangetoond dat katten een diepe band opbouwen met hun menselijke vrienden en in staat zijn om met ons en met elkaar te communiceren. Er is een verbazingwekkende vaardigheid gedemonstreerd: katten kunnen hun eigen naam herkennen.

Dit is waar we het over hebben.

via INDIPENDENT

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Wetenschappers hebben ontdekt dat katten, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, hun eigen naam kunnen herkennen, een vaardigheid die ooit alleen bij honden werd erkend. Maar daar stopt het niet.

Blijkbaar zouden katten de namen kunnen onthouden van andere katten die ze kennen of waarmee ze leven, evenals de namen van de mensen met wie ze het huis delen.

We weten dat het misschien vreemd lijkt, maar bedenk dat honden kunnen worden getraind om honderden verschillende commando's en namen te onthouden, dus waarom zouden katten zo anders moeten zijn.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Het idee om een ​​kleine harige vriend in huis te hebben die altijd heeft begrepen wat we zeiden, is duidelijk schokkend.

De ontdekking werd gedaan in Japan, waar onderzoekers die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek, Saho Takagi, beweerden: "Ik wil dat mensen de waarheid weten. Het lijkt erop dat katten niet luisteren naar de gesprekken van mensen, maar dat doen ze wel."

In de uitgevoerde experimenten werden katten geanalyseerd die in huizen met meerdere katten woonden of katten die te gast waren bij grote gezinnen.

De test bestond erin de kat het beeld van een bekende kat te laten zien, door middel van een foto en tijdens het visioen moest de kat naar een opname van de eigenaar luisteren die de echte naam van de kat uitsprak of, in andere gevallen, een andere naam dan de werkelijke.

Het team ontdekte dat de katten langer naar het scherm staarden en bijna fronsten als de verkeerde naam werd uitgesproken, misschien juist omdat ze geïntrigeerd waren door de fout.

Sommige kritieken op het onderzoek toonden aan dat de steekproef van katten te klein was, maar er werd aangetoond dat hoe langer de katten bij mensen in huis woonden, hoe sterker het effect van het onderzoek was.

Kunnen we dus wel stellen dat katten echt begrijpen wat we zeggen?

Advertisement