Dit rooster herstelt zichzelf door er goed naar te kijken: de merkwaardige optische illusie

Janine image
door Janine

21 September 2021

Dit rooster herstelt zichzelf door er goed naar te kijken: de merkwaardige optische illusie
Advertisement

Het gebeurt vaak dat we op internet voor beelden staan ​​die ons brein voor een moment of voor een langere tijd in moeilijkheden brengen. In werkelijkheid is er niets om je zorgen over te maken: dit zijn de beruchte optische illusies, spelletjes en visuele puzzels die speciaal zijn ontworpen en voorgesteld om ons te laten testen op zoek naar verborgen betekenissen en figuren, of, zoals in het geval dat we je gaan laten zien, om ons effecten en percepties te laten ervaren die niet zijn wat ze op het eerste gezicht lijken.

Het is op al die momenten dat we op zijn zachtst gezegd sprakeloos blijven voor verrassende verschijnselen. Het rooster dat we je hieronder laten zien, is daar het bewijs van. Bekijk het goed: aan de randen heeft het onderbroken lijnen. Blijf ernaar kijken en binnen enkele seconden kan het er heel anders uitzien dan het eerst was!

via Best illusion of the year contest

Advertisement
Ryota Kanai/Best illusion of the year contest

Ryota Kanai/Best illusion of the year contest

Is je iets vreemds opgevallen terwijl je tussen de 15 en 30 seconden naar het midden van het rooster staarde? Als je ja hebt geantwoord, weten we al waar je op doelt. Als bij toverslag begonnen de onderbroken lijnen aan de randen van dit zwart-witbeeld terug te keren naar hun plaats, alsof er een mysterieuze kracht was die ze automatisch kon herstellen.

En in feite was de bedoeling van degene die dit rooster creëerde juist om dit soort visuele "wonderen" te laten gebeuren. Het is geen toeval dat het idee achter het "Healing Grid" neurowetenschapper Ryota Kanai is. De geleerde van de Nederlandse Universiteit van Utrecht, auteur van talloze publicaties op zijn vakgebied, wilde optische illusies uitproberen en koos daarvoor het beruchte rooster.

Het fenomeen "zelfreparatie" was zo succesvol dat dit visuele spel al in 2005 deelnam aan de wedstrijd "Beste illusie van het jaar" en een van de finalisten was. Maar hoe is het mogelijk dat ons brein binnen een paar seconden het beeld op een totaal andere manier begint te zien dan hoe het het eerst zag?

De uitleg komt uit de woorden van Kanai zelf. "Deze illusie lijkt erop te wijzen dat het visuele brein de voorkeur heeft om regelmatige patronen te zien," zei hij, gericht op een fascinerend mechanisme in het belangrijkste orgaan van ons zenuwstelsel.

Ben je naar het beeld blijven staren? Zijn uiteindelijk de onderbroken lijnen van de randen verdwenen? Maak je geen zorgen: je bent niet in de greep van een vreemde hallucinatie, maar je hersenen hebben gewoon orde in een vervormde scène gemaakt. Indrukwekkend, nietwaar?

Advertisement