Het eerste emissievrije jacht is gepresenteerd: het heeft een park en een kas

Janine

07 Oktober 2021

Het eerste emissievrije jacht is gepresenteerd: het heeft een park en een kas
Advertisement

In het klimaat van reorganisatie van productie en mobiliteit zonder het gebruik van dure koolwaterstoffen, bouwt zelfs de luxe jachtindustrie steeds meer ecologische boten.

In een vergevorderde ontwerpfase is een emissievrij jacht, ontworpen door de designers van 3deluxe, te zien in de haven van Monaco. Naast de gebruikelijke extra luxe uitrusting zal de boot ook een kas, een moestuin en een ontziltingssysteem aan boord hebben om zelfs in de open oceaan over vers drinkwater te beschikken. Elektriciteit zal worden geleverd door fotovoltaïsche lamellen en brandstofcellen voor een grote structuur.

via 3dluxe

Advertisement

3dluxe

Een boot die de toekomst van ecologische extra luxe lijkt te vertegenwoordigen. Dit zijn de eerste prototypes van voertuigen die zijn uitgerust met een emissievrije aandrijving op basis van brandstofcellen. En in dit geval is het een brandstofcel met een proton-uitwisselingsmembraan, of PEM (Proton Exchange Membrane) die zowel waterstof als methanol kan gebruiken. Stel je voor dat zo'n boot met een volle tank met lage snelheid een afstand van 1000 zeemijl (1850 km) zou kunnen afleggen.

De kuip van het jacht is ontworpen om het aerodynamisch en elegant te maken. De zijkanten zijn voorzien van zijlamellen die worden aangestuurd door sensoren om de hoeveelheid licht te regelen bij mooi weer, terwijl ze sluiten bij slechte weersomstandigheden.

3dluxe

Sommige van deze lamellen zijn uitgerust met verstelbare fotovoltaïsche cellen om de energie te produceren die nodig is voor verlichting, voor airconditioning en voor het ontziltingssysteem. Zo is het mogelijk om zelfs in de open oceaan vers drinkwater te produceren om dit vervoermiddel autonoom te maken.

Advertisement

3dluxe

Maar dat is nog niet alles. Een systeem van tuinen en kassen zorgt voor een gezondere natuurlijke ventilatiemodus dan normale airconditioning.

De gewassen van de tuinen zullen de keukens van het jacht kunnen voorzien van groenten en fruit om de maximale versheid van de producten te hebben. Dit vertaalt zich ook in een vermindering van het elektriciteitsverbruik van vriezers.

3dluxe

De materialen van het interieur zijn ook anders dan de traditionele. Het voor luxe boten kenmerkende messing en acrylglas is vervangen door een groen tapijt en natuurlijke materialen. Niet alleen dat, er is zelfs nagedacht over het bevoorraden van bedrijven die deze grondstoffen produceren volgens gedocumenteerde ecologische methoden.

3dluxe

Een type boot dat niet voor alle budgetten is ... maar dat een nieuw jachtmodel optimaliseert dat vanuit alle gezichtspunten meer respect heeft voor de natuurlijke omgeving.

Advertisement