Arbeider tekent kromme weglijn en bedrijf ontslaat hem op staande voet: "ze nemen ons in de maling op Facebook"

Janine image
door Janine

03 Oktober 2021

Arbeider tekent kromme weglijn en bedrijf ontslaat hem op staande voet: "ze nemen ons in de maling op Facebook"
Advertisement

Fouten maken we allemaal, privé en op het werk. Wat gebeurt er als je een fout maakt in zakelijke contexten? Zeker, de te betalen consequenties moeten in verhouding staan ​​tot de gemaakte fout: het is mogelijk dat het topmanagement doet alsof er niets is gebeurd - en simpelweg de werknemer vraagt om de fout te verhelpen - of ze kunnen serieuze maatregelen nemen. Wat opviel aan dit verhaal, waarin een arbeider de hoofdrol speelt, is dat de maatregel voor de gemaakte fout als te zwaar en drastisch werd beschouwd.

via La Repubblica

Advertisement
Matt Hardy/Unsplash

Matt Hardy/Unsplash

De 39-jarige man is arbeider en werkte voor een bedrijf dat zich bezighoudt met het onderhoud van de autoweg Florence-Pisa-Livorno in Italië. De arbeider maakte echter een fout: hij volgde een van de wegstroken op een scheve, niet-lineaire manier. Deze fout werd echter veroorzaakt door het wegdek: het asfalt van de snelweg was namelijk vervormd en daardoor was het onmogelijk om een ​​rechte lijn te trekken. Het bedrijf hield hier echter geen rekening mee en de organisatie die de werkzaamheden aan de snelweg uitvoert - evenals het beheer van het wegdek en de bewegwijzering in sommige delen van Pisa - stuurde hem een ​​brief waarin hem op de hoogte werd gebracht van het ontslag. De reden? Met zijn fout - al was het praktisch onvermijdelijk - zou de werknemer het imago van het bedrijf hebben geschaad.

Advertisement
Not the actual photo - Mika Baumeister/Unsplash

Not the actual photo - Mika Baumeister/Unsplash

Het bedrijf motiveerde de drastische maatregel op deze manier: "Met zijn gedrag, door het uitvoeren van de toevertrouwde activiteit met nalatigheid en onvoorzichtigheid, veroorzaakte de werknemer ernstige morele en materiële schade aan het bedrijf, waardoor er bezwaar werd aangetekend door het contracterende bedrijf die dwong het werk opnieuw uit te voeren, met een verdere toename van kosten en tijd. Het werk was zo slecht dat het het onderwerp was van klachten en spot door sommige gebruikers op Facebook". Voorbijgangers die deze grappige lijn opmerkten - zeker ongebruikelijk voor een autoweg - spaarden zichzelf niet met commentaar. Het waren deze opmerkingen die het bedrijf ertoe brachten zulke drastische maatregelen te nemen, en men vraagt ​​zich af of de maatregel in verhouding staat tot de onvermijdelijke fout of dat er eigenlijk andere redenen achter schuilgaan.

Advertisement