Een supermarktketen opent "kletskassa's" waar ouderen een praatje kunnen maken met de winkelbedienden - Curioctopus.nl
x
Een supermarktketen opent "kletskassa's"…
Gedurfd of innovatief? 15 voedselcombinaties die meer vragen dan antwoorden achterlaten

Een supermarktketen opent "kletskassa's" waar ouderen een praatje kunnen maken met de winkelbedienden

06 Oktober 2021 • Door Janine
1.603
Advertisement

Eenzaamheid van ouderen is een probleem dat helaas veel mensen over de hele wereld treft. Het is niet ongebruikelijk dat mannen en vrouwen met volwassen kinderen en echtgenoten die er misschien niet meer zijn, na het bereiken van een bepaalde leeftijd in een situatie van gedeeltelijke verlating verkeren, zonder de mogelijkheid om dagenlang met iemand om te gaan, ten koste van de morele en fysieke gezondheid.

Dit is een reële situatie en zeker geen positieve die, gelukkig, in verschillende gevallen ook probeert te verbeteren door middel van initiatieven zoals degene die we je gaan beschrijven. Hoofdrolspeler in de strijd tegen de eenzaamheid van ouderen is supermarktketen Jumbo, die in Nederland heeft besloten haar steentje bij te dragen door heel bijzondere kassa's in de verkooppunten te activeren.

via: Jumbo news
foto: Jumbo news

Het worden Kletskassa’s genoemd. Ja, want dit is vaak een van de primaire behoeften van veel ouderen die te veel tijd alleen doorbrengen: iemand vinden met wie ze een paar woorden kunnen wisselen, al was het maar om een ​​beetje gezelschap te hebben en je nuttig te voelen en in staat te zijn om met anderen om te gaan.

Zo heeft Jumbo in het kader van de Nederlandse overheidscampagne “Eén tegen eenzaamheid” besloten om zeer speciale kassa's in haar winkels te activeren. Vanuit een idee ontstaan in 2019 in de plaats Vlijmen, groeit het aantal winkels die deze oplossing aannemen.

 

foto: Jumbo news

Als de ouderen klaar zijn met de boodschappen en naar de Kletskassa gaan, worden ze niet geconfronteerd met eenvoudige caissières die de artikelen registreren en afrekenen, maar ze weten dat ze kunnen rekenen op vriendelijke mensen die er zijn om een praatje te maken, zonder haast en op een serene manier te kletsen.

Kortom: een kleine grote hulp bij het vinden van gezelschap in een dagelijkse en drukbezochte plek als de supermarkt die op deze manier voor veel eenzame ouderen kan worden getransformeerd in een plek waar ze contact kunnen ervaren met echte en vriendelijke mensen.

 

Advertisement
foto: Jumbo news

"Onze winkels zijn voor veel mensen een belangrijke ontmoetingsplaats - aldus Colette Cloosterman-van Erd, vertegenwoordigster van de Jumbo-keten - ouderen voelen zich vaak alleen en we zijn er trots op dat veel van onze caissières graag achter een Kletskassa zitten. We willen mensen helpen om echt contact te maken."

De supermarkten waar deze speciale "kletskassa's" worden geactiveerd, worden gekozen op basis van de incidentie van oudere en eenzame bevolking in dat gebied. Het doel is om er iets meer van te maken dan de simpele plekken waar je boodschappen gaat doen. In die zin ontbreken de initiatieven van Jumbo niet en hopelijk gaan ze echt het verschil maken.

Wat vind jij? Moeten deze kassa’s ook elders geopend worden?

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt