’s Werelds eerste kunstnier met succes gepresenteerd en getest

Janine

24 Oktober 2021

’s Werelds eerste kunstnier met succes gepresenteerd en getest
Advertisement

Het is werkelijk verbazingwekkend om te beseffen welke vooruitgang medisch onderzoek kan boeken wanneer technologie, techniek en de wil om de dagelijkse problemen van zoveel mensen op te lossen samenkomen om ontdekkingen aan de wereld te presenteren die echte keerpunten kunnen markeren. Nieuws zoals dat waarover we je gaan vertellen, is hiervan het bewijs.

De gegevens spreken voor zich: gezondheidsproblemen die verband houden met pathologieën en slecht werkende nieren komen zeer vaak voor, alleen al in de Verenigde Staten is ongeveer 1 op de 7 volwassenen erdoor getroffen. Daarom is ingrijpen in deze zin belangrijk, en de bio-kunstnier die wordt gepresenteerd als onderdeel van het project genaamd "Kidney Project" lijkt een concreet en beslissend antwoord te geven.

via ucsfpharmacy/Youtube

Advertisement
ucsfpharmacy/Youtube

ucsfpharmacy/Youtube

Het is de eerste kunstnier ter wereld die veel patiënten zou kunnen bevrijden van de noodzaak om dialyse te ondergaan. Het Kidney Project, ontwikkeld door een samenwerking tussen het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) en de American Society of Nephrology (ASN), won een prijs van $650.000 na de demonstratie van zijn functionele prototype.

ucsfpharmacy/Youtube

ucsfpharmacy/Youtube

Deze nier is namelijk biologisch kunstmatig en is zo ontworpen dat hij in alle behoeften kan voorzien van patiënten die lijden aan chronisch nierfalen en die in ernstige gevallen dialyse of transplantatie moeten ondergaan. Volgens experts maakt hun kunstnier, zodra deze een definitief ontwikkelingsstadium bereikt, "een veel hogere kwaliteit van leven mogelijk, met betere fysiologische resultaten dan dialyse".

Advertisement
ucsfpharmacy/Youtube

ucsfpharmacy/Youtube

Aan het woord is de decaan van de UCSF School of Pharmacy, B. Joseph Guglielmo, die de gegevens van deze innovatie in detail illustreerde. De nier is bovendien "ontworpen om een ​​menselijke niercelcultuur duurzaam te ondersteunen zonder een immuunrespons te provoceren".

ucsfpharmacy/Youtube

ucsfpharmacy/Youtube

Op dit moment is de speciale nier een gedefinieerd preklinisch prototype, maar de onderzoeksteams werken er hard aan om het een volledig functioneel apparaat te maken dat kan worden gebruikt in gevallen van de beschreven ziekten. De prijs die aan het Kidney Project is toegekend, is in die zin een veelbelovend teken en we moeten gewoon vol vertrouwen afwachten, in de hoop dat veel mensen de voordelen kunnen plukken die het belooft.

Advertisement