Visser vindt groot blok walviskots: "Het is als drijvend goud, 1 miljoen euro waard" - Curioctopus.nl
x
Visser vindt groot blok walviskots:…
Sharenting: waarom het delen van kinderfoto's op sociale media misschien geen verstandige keuze is Deze 100-jarige overgrootmoeder vestigde het wereldrecord gewichtheffen

Visser vindt groot blok walviskots: "Het is als drijvend goud, 1 miljoen euro waard"

10 Oktober 2021 • Door Janine
11.790
Advertisement

Laten we eerlijk zijn: in eerste instantie lijkt het misschien heel vreemd - en zelfs een beetje walgelijk - dat iets wat door een dier wordt uitgebraakt, een fortuin waard kan zijn. Maar in het geval van walvissen is dit helemaal niet het geval. Als je ons niet gelooft, vraag het dan aan de Thaise visser die de hoofdpersoon is van de merkwaardige episode die we je gaan vertellen, en die in korte tijd de hele wereld over is gegaan, waardoor hij een soort beroemdheid is geworden.

Het is eigenlijk dankzij een groot blok walviskots dat deze bescheiden zeeman de gelukkigste vangst van zijn leven heeft gedaan, een van die situaties die zeer zelden voorkomen. Om je de omvang van de ontdekking te laten begrijpen, moet je bedenken dat deze geharde substantie tot 35.000 euro per kilogram kost.

Als je het ziet, lijkt het op een geel-wit stuk rots; het is geen toeval dat, in wetenschappelijk jargon, walviskots wordt gedefinieerd als "ambergris". Toen Narong Phetchara, een Thaise visser uit de zuidelijke provincie Surat Thani, dat blok in het water zag drijven, twijfelde hij er niet aan: hij stond pal voor een stuk walviskots, en hij moest het tegen elke prijs op een boot omhoog trekken.

Dat deed hij door te vissen naar een object dat naar alle waarschijnlijkheid zijn leven zal veranderen. Gezien het gewicht en de grootte van dat blok zou de waarde rond een miljoen euro kunnen zijn!

Precies: de tests op dat blok van het braaksel van walvissen, uitgevoerd door experts van de Prince of Songkla University, bevestigden dat het echte ambergris is, een materiaal dat ronduit kostbaar is en tegen zeer hoge prijzen wordt verkocht. Gezien het feit dat het door Narong gevonden stuk meer dan 30 kilo weegt, is de berekening snel gedaan en het is bijna onnodig om te zeggen dat dit voor een man die gewend is om het equivalent van ongeveer 200 euro per maand te verdienen, een historisch keerpunt was.

"Als ik een goede aanbieding kan krijgen - zei de visser - ga ik met pensioen en ga ik allereerst een groot feest organiseren". Maar waarom is ambergris, oftewel walviskots, zo kostbaar?

Advertisement

Deze substantie wordt in feite geproduceerd door het spijsverteringsstelsel van potvissen en is een massa onverteerbare materialen. Als ze er niet in slagen om alles perfect door te slikken, wordt deze verbinding gecreëerd die, als het wordt uitbraakt, achterblijft om door de stromingen in zee te worden meegenomen. Wanneer het verhardt, geeft de substantie een heerlijke geur af, daarom wordt het al eeuwenlang voornamelijk gebruikt in de cosmetische industrie.

Ambergris is in staat om aroma's te fixeren en ze langer te laten duren zonder dat ze aan intensiteit verliezen. Gezien de complexiteit van het vinden van deze verbinding en gezien de verfijning van sommige parfums, verklaart dit de reden voor de waarde ervan. Kortom: een klassiek voorbeeld van hoe een walgelijk object kan uitgroeien tot een zeer gelukkige kostbare ontdekking!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt