De overblijfselen van een gigantische zeeschorpioen zijn gevonden in China: het was het meest gevreesde roofdier van de zee

Janine image
door Janine

23 Oktober 2021

De overblijfselen van een gigantische zeeschorpioen zijn gevonden in China: het was het meest gevreesde roofdier van de zee
Advertisement

Op school werd ons geleerd dat er in een zeer verre tijd, en dan hebben we het over miljoenen jaren geleden, enkele dieren waren die vervolgens uitstierven: het bekendste voorbeeld is - ongetwijfeld - dat van dinosaurussen. Maar de wereld werd ook bevolkt door andere wezens, waarover we - in de meeste gevallen - heel weinig informatie hebben. Eén ontdekking verbaasde archeologen echter: ze vonden voor het eerst de overblijfselen van een gigantische zeeschorpioen in China.

Ongeveer 435 miljoen jaar geleden leefde een zeeschorpioen van ongeveer een meter lang in de zeeën van wat nu China is. Archeologen hebben de overblijfselen ontdekt van deze schorpioen, Terropterus xiushanensis genaamd, behorend tot de orde van de Eurypteriden, ook wel zeeschorpioenen genoemd. De onderzoekers zeiden dat het een soort is die nauw verwant is aan spinachtigen, maar vanwege hun fysieke kenmerken een aparte groep vormt, dichter bij de zogenaamde “degenkrabben". Vanuit het fysieke aspect van de schorpioen konden de onderzoekers sommige aspecten van zijn manier van leven en eten begrijpen. De tangachtige ledematen werden gebruikt om prooien te vangen.

via real clear science

Advertisement
Charles R. Knight/Wikipedia

Charles R. Knight/Wikipedia

Dit is echt een opwindende ontdekking, want: "De zojuist beschreven soort, Terropterus xiushanensis, is de eerste ontdekking die tot de familie Mixopteriade behoort in 80 jaar", zeggen de onderzoekers. "Onze kennis van deze bizarre dieren is beperkt tot slechts vier soorten in twee geslachten die 80 jaar geleden zijn beschreven: Mixopterus kiaeri uit Noorwegen, Mixopterus multispinosus uit New York, Mixopterus simonsoni uit Estland en Lanarkopterus dolichoschelus uit Schotland"

Volgens de onderzoekers leefde deze soort tijdens de Siluur periode, tussen ongeveer 443,8 miljoen en 419,2 miljoen jaar geleden. Het lijdt geen twijfel dat deze dieren destijds de meest gevreesde roofdieren van de zee waren, met als voornaamste prooi vissen en weekdieren: in die tijd waren er in feite nog geen grote gewervelde dieren die met deze soort konden wedijveren. Schorpioenen kunnen verschillende maten hebben: de kleinste kan zo groot zijn als een menselijke hand; de grootste daarentegen zou de grootte van een volwassen mens kunnen bereiken. Het exemplaar dat in China werd ontdekt, was daarentegen ongeveer een meter lang.

Advertisement