Meer dan 100 dinosauruseieren ontdekt in Patagonië: onderzoekers denken dat ze in koppels leefden

Janine image
door Janine

04 November 2021

Meer dan 100 dinosauruseieren ontdekt in Patagonië: onderzoekers denken dat ze in koppels leefden
Advertisement

Paleontologen vonden 100 eieren en 80 skeletten van een dinosaurus genaamd Mussaurus in een nest in Patagonië. De fossielen zijn gegroepeerd in groepen van volwassenen en jongeren, wat suggereert dat de Mussaurus in kuddes leefde.

De broedplaats is 193 miljoen jaar oud en is daarmee het eerste bewijs van een kudde dinosaurussen. Een unieke ontdekking in zijn soort omdat er geen bewijs was van het gemeenschapsleven van dit soort zeer oude dieren. Klaar om een ​​actuele blik te werpen in een verre wereld?

via Nature

Advertisement

De Mussaurus patagonicus was een dinosaurus geclassificeerd als een "sauropod" die tussen 220 en 210 miljoen jaar geleden leefde, oftewel in de periode die het Boven-Trias wordt genoemd, in het huidige Argentinië. Er is weinig bekend over dit wezen, aangezien alleen de overblijfselen van de jongen zijn ontdekt, waarvan de grootste tussen de 20 en 37 centimeter lang waren. De naam betekent "muishagedis", omdat wetenschappers aanvankelijk dachten dat de gevonden skeletten toebehoorden aan een nieuwe soort zeer kleine dinosaurus.

Het onderzoek in kwestie vertelt over de ongelooflijke ontdekking van een grote hoeveelheid eieren en skeletten, zowel jong als volwassen. Sommigen geloven dat de Mussaurus een voorouder is van de langhalzige herbivoren die Brachiosaurus worden genoemd.

Advertisement
Sauropodomorph/Wikimedia

Sauropodomorph/Wikimedia

De meeste eieren zijn zo groot als een kip en zijn ontdekt in groepen van 8 tot 30, wat suggereert dat ze allemaal in nesten werden gevonden als onderdeel van een gemeenschappelijke broedplaats. Wetenschappers vonden ook botresten van de Mussaurus van vergelijkbare grootte en leeftijd die samen begraven waren. Dit is een duidelijk bewijs dat deze dieren samen in een kudde leefden.

Eva K./Wikimedia

Eva K./Wikimedia

"Ik ging naar deze site met als doel ten minste één dinosaurusskelet te vinden." zei Diego Pol, onderzoeker van het paleontologisch museum Egidio Feruglio blij. "We eindigden met een ontdekking van 80 skeletten en meer dan 100 eieren (sommige met embryo's erin bewaard!)", voegde hij er enthousiast aan toe.

Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Voorafgaand aan deze ontdekking hadden onderzoekers geen bewijs om dinosaurussen te ondersteunen die in kuddes leven. Men dacht dat dit soort gedrag zich later tijdens de Jura-periode en het vroege Krijt had ontwikkeld. In feite gaat het eerste fossiele bewijs van kuddes sauropoden terug tot slechts 150 miljoen jaar. Deze broedplaats duwt die tijdlijn echter meer dan 40 miljoen jaar terug. Volgens de auteurs van de studie zou het daarom het eerste bekende bewijs zijn van sociale groepen onder dinosaurussen. Fascinerend, nietwaar?

Advertisement