De aluminiumfolietruc: een gemakkelijke manier om op je rekening te besparen en je huis te verwarmen

Janine image
door Janine

12 November 2021

De aluminiumfolietruc: een gemakkelijke manier om op je rekening te besparen en je huis te verwarmen
Advertisement

Er zijn tijden van het jaar waarin het essentieel is om het juiste comfort in je huis te hebben. Wanneer bijvoorbeeld de koudere maanden aanbreken, ben je praktisch verplicht om de radiatoren aan te zetten om wat warmte te krijgen, tenzij de temperaturen zo laag worden dat het onaangenaam wordt.

Het huis verwarmen in de lange koude seizoenen is echter zeker niet goedkoop, vooral als we bedenken dat de energieprijzen constant stijgen en dat het om deze reden heel gemakkelijk is om een zeer hoge rekening in de bus te krijgen. Waar mogelijk is het daarom altijd handig, praktisch en economisch om enkele eenvoudige maar effectieve trucs te gebruiken om de efficiëntie van radiatoren te maximaliseren, net zoals degene die we je hieronder zullen laten zien. Ooit gehoord van de truc van aluminiumfolie op radiatoren? Klaar om het nader te ontdekken?

via Mirror

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Besparen op de rekening en het rendement van de radiatoren verhogen: zo zouden we de truc kunnen samenvatten die bestaat uit een heel eenvoudig vel aluminiumfolie, dat rechtstreeks op de verwarming wordt aangebracht die ons huis van warmte voorziet. Dit is een vrij bekende truc in de doe-het-zelf-wereld, en er is geen gebrek aan mensen op het web die zich jaarlijks verdiepen in tutorials en video's die laten zien hoe het werkt.

Ervoor zorgen dat er geen lucht in de radiatoren zit, ze schoonmaken, ze regelmatig controleren en ze niet afdekken, is namelijk niet voldoende om hun efficiëntie te maximaliseren en minder gas te verbruiken, wat het budget ten goede komt. Door een of meer vellen aluminiumfolie, die gemakkelijk en tegen lage kosten te koop zijn, tussen de muur en de radiator te plaatsen - misschien met plakband - krijgen we fundamentele hulp om verspreiding van kostbare warmte in onze kamers te voorkomen.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Simpel gezegd, kan de warmte die op de muur zou worden verspreid, vooral als het een muur is die uitkijkt op de buitenkant van het huis of waar een raam is, zoveel mogelijk worden teruggewonnen en vastgehouden. Maar dat is nog niet alles.

De efficiëntie van deze truc is natuurlijk afhankelijk van de situaties waarin het wordt toegepast. Als het bijzonder goed blijkt te zijn om minder te verbruiken en meer te verwarmen, kunnen we het nog een extra “duwtje” geven dankzij eenvoudige panelen van polystyreen, die tussen de aluminiumfolie en de muur worden geplaatst. Of, voor degenen die een nog effectiever alternatief willen proberen, je kunt altijd specifieke warmtereflecterende panelen gebruiken, isolerende platen die ontworpen zijn om de warmte te reflecteren en die altijd achter de radiatoren moeten worden geplaatst.

Sarah Gilbert/Flickr - Not the actual photo

Sarah Gilbert/Flickr - Not the actual photo

Kortom: waarom, om te beginnen met besparen op je gasrekening en te genieten van meer duurzame warmte in huis, probeer je niet de truc van aluminiumfolie? Kende je deze methode? Heb je het weleens geprobeerd?

Advertisement