Tussen al die kopjes is er één leeg: kun jij hem vinden?

Janine image
door Janine

10 December 2021

Tussen al die kopjes is er één leeg: kun jij hem vinden?
Advertisement

Optische illusies hebben ons altijd verbaasd. Wist je dat een van de vroegste geschriften over optische illusies dateert uit 350 voor Christus? Je leest het goed: de beroemde filosoof Aristoteles, die naar een waterval keek en zijn blik concentreerde op de rotsen ervoor, realiseerde zich dat ze zich in de tegenovergestelde richting van de stroming van het water bewogen. Toen de Griekse filosoof deze illusies opmerkte, verklaarde hij dat we onze zintuigen nooit kunnen vertrouwen, omdat ze ons bij bepaalde gelegenheden kunnen bedriegen. Vandaag, eeuwen later, is de wetenschap erin geslaagd om het fenomeen optische illusies nauwkeurig te bestuderen, wat vele kunstenaars en wetenschappers fascineerde.

Een van de meesters van optische illusie is zeker Gergely Dudás, beroemd om zijn visuele puzzels. Inmiddels zijn zijn moeilijke raadsels over de hele wereld beroemd geworden dankzij sociale netwerken, ook al zijn maar weinigen erin geslaagd om ze op het eerste gezicht te voltooien. En jij, ben je klaar om jezelf te testen met een nieuw visueel spel?

via Gergely Dudás - Dudolf

Advertisement
Gergely Dudás - Dudolf

Gergely Dudás - Dudolf

Kunst heeft altijd geprobeerd de aandacht van de toeschouwer te trekken met lijnen, kleuren en visuele spelletjes. Er zijn dan ook veel artiesten die besloten hebben om de kracht van optisch bedrog te ervaren op een leuke manier.

Een van deze briljante meesters die graag met visuele misleiding speelde, is de beroemde Italiaanse schilder Giuseppe Arcimboldi die in de tweede helft van de zestiende eeuw “De Vier Seizoenen” creëerde. In dit zeer beroemde schilderij creëren groenten en fruit menselijke gezichten met behulp van een techniek die gebaseerd is op de zogenaamde "pareidolie", de neiging om menselijk ogende vormen en figuren in objecten te identificeren.

Pas vanaf de twintigste eeuw kunnen we spreken van Op Art of Optical Art, met als grootste exponent Victor Vasarely. Een schilderij dat gebruik maakt van optische illusies en waarnemingsprocessen om verrassing in de ogen van de toeschouwer te wekken.

Met het verstrijken van de jaren en de verschillende artistieke stromingen zijn we tot volledig vernieuwende creaties gekomen die voor iedereen toegankelijk zijn. In veel gevallen is het de kunstenaar zelf die met zijn gesprekspartner wil spelen. Onder deze briljante artiesten is er onze Gergely. Na talloze boeken over visuele spelletjes te hebben gepubliceerd, is hij een ongelooflijk gewaardeerde en beroemde artiest geworden dankzij de weerklank die sociale netwerken bieden.

Maar nu is het jouw beurt om de schoonheid en moeilijkheidsgraad van deze visuele puzzel uit de eerste hand te ervaren! Om het spel van Gergely op te lossen, moet je deze keer een lege beker vinden tussen talloze volle bekers in felle kleuren. Zoals gewoonlijk mogen de grappige diertjes die typerend zijn voor de illustraties van deze briljante kunstenaar niet ontbreken.

Probeer goed naar de afbeelding te kijken... Kun jij de lege beker in één oogopslag vinden?

Advertisement
Gergely Dudás - Dudolf

Gergely Dudás - Dudolf

Maak je geen zorgen als je hem niet hebt kunnen vinden. Dit type visuele quiz is erg complex en maar weinigen slagen erin. Maak je geen zorgen, we onthullen het je!

Kijk goed naar de afbeelding links, ga naar beneden en daar is ‘ie!

Je denkt vast: “hoe kan het dat ik het niet eerder heb gezien?" Of niet? Weet dat als je het nog een keer wilt proberen, je veel andere raadsels van Gergely Dudás online kunt vinden! Als je het daarentegen hebt kunnen identificeren voordat je naar de oplossing keek, moeten we je complimenteren!

Advertisement