19-jarige jongen hackt tientallen Tesla-auto's en neemt de controle over: hij vond een fout in het systeem

Janine image
door Janine

25 Januari 2022

19-jarige jongen hackt tientallen Tesla-auto's en neemt de controle over: hij vond een fout in het systeem
Advertisement

Tesla is een Amerikaans bedrijf dat elk jaar tientallen miljarden factureert: het is een van de grootste bedrijven op de markt, bekend om zijn doel om het gebruik van hernieuwbare energie steeds gebruikelijker te maken. De elektrische auto's van Tesla zijn over de hele wereld bekend en dit nieuws heeft twijfels doen rijzen over de veiligheid van een technologisch geavanceerd systeem: een 19-jarige jongen ontdekte een fout in het systeem en slaagde erin om ongeveer 20 Tesla-auto's te hacken, waarbij hij de controle overnam.

via Daily Mail

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Hoe is het mogelijk dat een jongen een complex systeem is binnengekomen? Deze jongen heet David Colombo, hij is pas 19 jaar oud en is een cyber security-consultant. Hij is al sinds zijn tiende gepassioneerd door programmeren en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt: tijdens zijn studie houdt hij zich namelijk bezig met business consultancy op het gebied van IT-beveiligingsvraagstukken. Op een dag was hij aan het werk: hij voerde zijn advieswerk uit voor een Frans bedrijf. Bij toeval ontdekte hij een kwetsbaarheid in het systeem in tientallen Tesla-auto's die zich in Duitsland, België, Finland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en China bevonden.

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Wat is deze kwetsbaarheid? Een bepaald softwareprogramma heeft per ongeluk gegevens van Tesla blootgelegd, zelfs met vermelding van hun locatie. Deze software is echter niet ontworpen door Tesla, maar is eigendom van een ander bedrijf dat op dit moment onbekend is. David had toegang tot deze software en kon deze hacken en de controle over de auto's overnemen, waarbij hij de mogelijkheid had om de veiligheidsfuncties uit te schakelen, de deuren te openen en te sluiten, het volume van de auto's hoger te zetten, de claxon gebruiken en meer.

Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Volgens David zou deze fout in het systeem bekwame handen in staat kunnen stellen honderden auto's te hacken. De jongen kon niet rechtstreeks contact opnemen met de eigenaren van de auto, dus maakte hij de informatie openbaar: hoewel deze kwetsbaarheid je niet in staat stelt om de besturing, het gaspedaal en de remmen over te nemen, is het een potentieel gevaar. Maar David had geen slechte bedoelingen en na zijn verklaringen onderneemt de eigenaar van de software nu stappen om de zaak op te lossen.

Advertisement