Vrouw vindt na 25 jaar een bericht in een fles: een meisje had het geschreven

Janine image
door Janine

01 Februari 2022

Vrouw vindt na 25 jaar een bericht in een fles: een meisje had het geschreven
Advertisement

Er zijn dingen die ons onmiddellijk met de geest kunnen laten reizen naar sprookjesachtige en op de een of andere manier fantastische en zelfs een beetje onwerkelijke sferen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap die in een fles zit: het volstaat om dit object een naam te geven en je denkt meteen aan verhalen die we altijd al hebben horen vertellen, maar waarvan we niet geloven dat ze echt kunnen gebeuren.

En in plaats daarvan weten we heel goed dat de realiteit soms elke fantasie kan weerleggen. De vrouw die in Noorwegen een echte boodschap in een fles vond, was zich daar ook van bewust. Een getuigenis van een ver verleden, van iemand die, toen ze die regels schreef, een kind was. Gefascineerd en verbaasd over wat de zee haar heeft teruggegeven, besloot ze wat licht op de boodschap te werpen en slaagde er zelfs in de auteur op te sporen.

via BBC

Advertisement
Joanna Buchan/Facebook

Joanna Buchan/Facebook

Op zijn zachtst gezegd een merkwaardig en fascinerend verhaal, het verhaal dat de hele wereld kent dankzij de ontdekking van de 37-jarige Elena Andreassen Haga, een vrouw die het bericht vond dat door een Schots meisje van slechts 8 jaar uit Aberdeenshire in een fles was gestopt. Is het echt mogelijk dat een tekst jaren en jaren over zee reist en op zijn bestemming aankomt? Blijkbaar wel, en wat er gebeurde bewijst het.

Het bericht in een fles werd in feite 25 jaar eerder door het kind, Joanna Buchan, in zee gegooid. Ze is nu een 33-jarige vrouw, terwijl ze toen nog maar 8 was en in die regels, geschreven in een netjes en enigszins "scholastisch" handschrift, het mogelijk was om in nauw contact te komen met het kind dat ze was.

Advertisement
Joanna Buchan/Facebook

Joanna Buchan/Facebook

Ze liet die fles met het handgeschreven papier in 1996 van een vissersboot vallen, voor de Schotse stad Peterhead. De reden? Een curieus schoolproject waaraan ze als heel jonge leerling had deelgenomen. Na 25 jaar en 1.287 km belandde de fles in Gasvaer, in het noorden van Noorwegen, in Elena's handen.

En de vrouw heeft, na de aanvankelijke verbazing, besloten zich erin te verdiepen. Dus verspilde ze geen tijd en ging op zoek naar de schrijfster van het bericht op sociale netwerken. Een onderzoek dat haar vruchten afwierp, aangezien ze na lang wachten in contact kwam met de Schotse Joanna, die inmiddels als arts in Australië werkt.

Joanna Buchan/Facebook

Joanna Buchan/Facebook

De 33-jarige had de boodschap van de Noorse niet meteen opgemerkt, maar toen ze dat deed, kon ze haar geluk niet op. "Toen ik dat bericht herlas, moest ik heel erg lachen - zei ze - er staan echt schattige grappen in over hoe ik destijds was. Ik wou dat ik deze vreugde kon delen met de leraren die ik had."

Alan Turkus/Flickr - Not the actual photo

Alan Turkus/Flickr - Not the actual photo

Maar wat staat er in het beruchte bericht dat 25 jaar in de Noordzee heeft rondgezworven? Naast een reeks wetenswaardigheden over de kleine Joanna, verborg het meisje haar "afkeer" niet voor sommige jongens die ze kende, noch haar passie voor snoep. Dit is niet de eerste keer dat een communicatie na lange tijd is gevonden en door de golven is teruggegeven. Als het gebeurt, is het natuurlijk een fascinerende ervaring!

Is jou dit ooit overkomen? Wat zou je in een bericht schrijven dat gebotteld moet worden?

Advertisement