De zwarte appel die op drieduizend meter hoogte groeit en de duurste ter wereld is

Janine image
door Janine

25 Februari 2022

De zwarte appel die op drieduizend meter hoogte groeit en de duurste ter wereld is
Advertisement

De appel is misschien wel de vrucht bij uitstek, de meest "beroemde" en meest voorkomende vanwege zijn bekende heilzame eigenschappen: er wordt gezegd dat het eten van een appel per dag gezond is, en gelukkig is het overal te krijgen. Appels zijn te vinden in elke kruidenierswinkel en supermarkt, waar je kunt kiezen tussen de rode variant, rijk aan vezels, en de groene variant met minder suiker.

Er is echter een derde versie, veel minder bekend dan de eerste twee en moeilijk te vinden: het is de zwarte appel, ook wel “black diamond” genoemd.

via Today

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Deze alternatieve appel wordt "zwarte diamant" genoemd, niet alleen vanwege zijn donkerpaarse, bijna zwarte schil, maar ook vanwege zijn zeldzaamheid: hij wordt geteeld in Tibet, in de zuidoostelijke regio van Nyingch - wat "de troon van de zon” betekent - op 3.100 meter hoogte.

Waarom is het zwart?

De bijzondere kleur is te wijten aan een aantal factoren: de appelbomen staan ​​in de schaduw van de Himalaya, waar de temperatuur tussen dag en nacht snel verandert. Bovendien krijgen de vruchten, als ze op zo'n hoogte groeien, hoge doses ultraviolette stralen, een staat die bijdraagt ​​​​aan hun hyperpigmentatie en daarom de zwarte kleur van de schil bepaalt.

De binnenkant is echter identiek aan die van "gewone" appels: het vruchtvlees is namelijk wit en de smaak is niet zuur, maar bijzonder zoet en knapperig. In tegenstelling tot de andere appels is het echter niet zo vezelrijk en heeft het niet dezelfde voedingswaarden.

Gezien zijn zeldzaamheid ligt de kostprijs van een black diamond tussen de zeven en twintig euro, enorm veel in vergelijking met de rode en groene verwanten.

Advertisement
Luca Galuzzi/Wikimedia commons

Luca Galuzzi/Wikimedia commons

De reden voor de hoge prijs is te vinden in het feit dat deze vrucht niet alleen uitsluitend in Tibet wordt geteeld, maar ook zeer lange rijpingstijden nodig heeft: een Tibetaanse appelboom doet er ongeveer acht jaar over om zijn fruit te produceren, bijna het dubbele van die van de meest voorkomende appelbomen, wat hun economische waarde duidelijk verhoogt.

Bovendien vereist de teelt van zwarte appels, gezien de positie waarin ze zich bevinden, geen desinfecterende chemische producten, omdat op dergelijke hoogte insecten praktisch afwezig zijn, wat deze vruchten nog waardevoller maakt.

In China kunnen black diamond appels worden gekocht in "luxe" voedingswinkels, die als hoogwaardig worden beschouwd, in elegante geschenkverpakkingen en hun beschikbaarheid op de markt is niet langer dan twee maanden.

Een echt juweeltje van de natuur dat je graag zou willen zien, maar vooral moet proeven: als je naar Azië gaat, zet dan op de lijst met dingen om te doen - en te eten - de kostbare zwarte appel.

Advertisement