Waarom je beter niet zout aan water zou moeten toevoegen tijdens het koken van peulvruchten

door Skip

07 September 2023

Waarom je beter niet zout aan water zou moeten toevoegen tijdens het koken van peulvruchten
Advertisement

Zout is een extreem belangrijk ingrediënt in de keuken, het wordt namelijk gebruikt om de smaak van eten te versterken en wordt het door zout er lekkerder op. Maar wanneer het aankomt op het bereiden van peulvruchten dan kan zout toevoegen tijdens het koken misschien niet zo'n goeie keuze zijn. Peulvruchten bereiden lijkt misschien niet zoveel voor te stellen, maar het vergt toch meer aandacht dan je aanvankelijk zou denken.

Waarom je liever geen zout zou moeten toevoegen tijdens het koken van peulvruchten daar zijn verschillende redenen voor. Wij raden je aan om het niet te doen, niet alleen tijdens de bereiding, maar ook ervoor. Waarom we er zo over denken, dat gaan wij je vertellen.

via Slowfood

Advertisement

Bereidingstips voor peulvruchten

Bereidingstips voor peulvruchten

Curioctopus

Peulvruchten behoren tot het Mediterraanse dieet. Regelmatig iets uit deze productgroep eten levert lijf en leden veel nuttigs op en helpt het hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes te voorkomen. Er zitten veel antioxidanten in, die het immuunsysteem versterken. Bovendien bevatten ze weinig vetten, geen cholesterol maar wel veel eiwitten.

Dus in een dieet dat goed in balans is mag dit product dat zo goed voor je is, eigenlijk niet ontbreken. Maar hoe maak je peulvruchten nou zo goed mogelijk klaar? Bij droge peulvruchten zoals linzen, bonen, kikkererwten en erwten moet je je aan een regel houden die van essentieel belang is:je moet ze laten weken voordat je ze gaat koken. Er bestaan twee verschillende weekmethodes. De snelle en de langzame maar in het algemeen wordt voor alle peulvruchten een hele nacht weken aangeraden (een uitzondering hierop zijn linzen, die hebben minder tijd nodig).

Belangrijk is om te onthouden dat je de volgende twee ingrediënten niet gebruikt gedurende de bereiding, dit is vooral bij bonen het geval!

Advertisement

Trucjes die je moet weten zodat het niet misgaat bij het koken

Trucjes die je moet weten zodat het niet misgaat bij het koken

chandlervid85/Freepik

Wanneer je peulvruchten aan het klaarmaken bent is het aan te bevelen om geen baking soda en vooral geen zout te gebruiken. Veel mensen maken fouten tijdens de bereiding van peulvruchten zonder dat ze precies weten waar ze precies fouten maken. Waar dit mogelijk door kan komen is vooral zout.

Door zout zou het dus kunnen komen dat de buitenste schil van peulvruchten harder wordt, waardoor het koken van peulvruchten er moeilijker op wordt. Zout zou dus nooit aan het begin of halverwege het kookproces toegevoegd moeten worden, maar alleen aan het einde hiervan.

Bovendien zou je liever ook geen snelkookpannen gebruiken of met stoom werken. Een pan met een dikke bodem is eerder veel geschikter. Wij adviseren je ingrediënten als knoflook, pepertjes, salie tijm en koriander toe te voegen ten behoeve van het kookproces en ter verbetering van de verteerbaarheid van peulvruchten. Was jij van dit alles op de hoogte?

Advertisement