Hij stal $215.000 van de bank waar hij werkte en verdween in het niets: ze vinden hem na 52 jaar (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

03 April 2022

Hij stal $215.000 van de bank waar hij werkte en verdween in het niets: ze vinden hem na 52 jaar (+ VIDEO)
Advertisement

Soms staan ​​we voor zulke bijzondere en ongelooflijke verhalen dat ze wel verteld moeten worden. Vaak zijn deze verhalen zo exemplarisch dat ze regisseurs en scenarioschrijvers inspireren tot het maken van films en tv-series.

Denk aan een onvermoede bankbediende die eind jaren zestig voor die tijd een enorm bedrag steelt van de kredietinstelling waarvoor hij werkt en dan plotseling in het niets verdwijnt. De diefstal veroorzaakte veel ophef, maar decennia lang heeft niemand hem op kunnen sporen, zozeer zelfs dat de zaak uiteindelijk praktisch onopgelost bleef… Of niet? Lange tijd later worden er verschillende ontdekkingen gedaan over de man, totdat de hele waarheid over hem en over die jaren na de overval aan het licht komt. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Dan ben je klaar om meer te weten te komen over het verhaal van Theodore Conrad.

via Cleveland.com

Advertisement
Pedro Guillermo/Youtube Screenshot

Pedro Guillermo/Youtube Screenshot

$215.000 verstopt in een papieren zak en weg van de werkplek. Zo “liep” werknemer Theodore Conrad de bank in Cleveland, in Ohio waar hij werkte in 1969 uit. Hij verdween letterlijk in het niets en natuurlijk begonnen de autoriteiten hem op te sporen, maar het mocht niet baten. De onderzoeken werden steeds intenser en de zaak veroorzaakte veel ophef, tot het punt dat Conrad al snel een van de meest gezochte mensen in de hele Verenigde Staten werd.

Iedereen had het over Conrad: waar was die onvermoede en jonge bankmedewerker gebleven? Op slechts 20-jarige leeftijd was Theodore een van de jongste criminelen die een enorme diefstal in de geschiedenis heeft gepleegd. In dit opzicht volstaat het te zeggen dat het bedrag dat hij heeft gestolen, tegenwoordig ongeveer 1,7 miljoen dollar zou bedragen!

Advertisement

Theodore Conrad, just 20, had pulled off one of the biggest bank heists in Cleveland history. His disappearance became one of the city’s greatest mysteries.

Pubblicato da cleveland.com su Venerdì 12 novembre 2021

Hoe kon hij zomaar verdwijnen? De bewijzen leken altijd te leiden tot niet-succesvolle aanwijzingen, en hoe meer tijd er verstreek, hoe kleiner de kans was om de dief te pakken te krijgen. Een van de dingen die Conrad een aanzienlijk voordeel gaven, was dat geen van zijn collega's de diefstal in eerste instantie opmerkte. De jongen was zo bedreven in het wekken van enig vermoeden dat het tekort enkele dagen na zijn ontsnapping werd vastgesteld. Hoewel zijn verhaal rechtstreeks uit een film lijkt te komen, lijkt het erop dat Theodore zelf geïnspireerd werd door een film.

Na het zien van "The Thomas Crown Affair" in de bioscoop in 1968, was de jongeman ervan overtuigd dat hij het net zo kon doen als de hoofdpersoon - gespeeld door Steve McQueen - die in de film een ​​kolossale diefstal beraamde en uitvoerde, ten koste van een bank.

Flying Logos/Wikimedia - Not the actual photo

Flying Logos/Wikimedia - Not the actual photo

Maar wat is er met Conrad gebeurd? De reconstructies door onderzoekers kwamen jaren later. Nadat hij zijn identiteit had veranderd in die van Thomas Randele, werkte de briljante dief 40 jaar als verkoper bij een luxe autodealer, vestigde zich en stichtte een gezin in Massachusetts, vlakbij de plaats waar die film werd gemaakt. De film was in feite een echte obsessie voor hem geworden. Jarenlang bewaarde hij zijn geheim, zonder het zelfs maar te onthullen aan zijn familieleden, die er pas kort voor zijn overlijden van hoorden.

Theodore Conrad - of moeten we zeggen Thomas Randele - werd praktisch overal gezocht, en is altijd geweest waar niemand ooit dacht hem te zoeken. En niemand, onder de mensen die hem beter kenden, heeft ooit iets vermoed over zijn ware identiteit. Maar er zijn twee mensen die er bijna alles aan hebben gedaan om erachter te komen hoe het echt ging. We hebben het over twee politieagenten, John en Peter Elliott, een vader die de zaak Conrad aan zijn zoon naliet.

Door het ene stuk na het andere te reconstrueren, kon Peter, na zijn vader, Thomas Randele in verband brengen met de dief uit Cleveland: ze waren gewoon dezelfde persoon, de overeenkomsten en toevalligheden waren te groot om toevallig te zijn. De waarheid kwam echter pas zes maanden na het overlijden van de voormalige kassier in mei 2021 aan het licht. Van Conrad kan worden gezegd dat hij zijn enorme diefstal met succes heeft voltooid zonder ontdekt te worden. Tenminste, zolang hij nog leefde.

Een ongelooflijk verhaal, vind je niet?

Advertisement