Een moeder is het zat om de dochter van haar buurvrouw naar school te brengen: "Hoe kan ik nee zeggen?"

Janine image
door Janine

21 April 2022

Een moeder is het zat om de dochter van haar buurvrouw naar school te brengen: "Hoe kan ik nee zeggen?"
Advertisement

Vriendelijkheid is een van de belangrijkste waarden die een persoon kan hebben. Beleefd zijn en beschikbaar zijn voor anderen betekent beter samenleven met anderen en je bewust zijn van hulp of iets goeds gedaan hebben. Heel vaak gebeurt het echter dat mensen er misbruik van maken, waardoor ze verzoeken doen die - op de lange termijn - vervelend dreigen te worden. Een moeder vertelde over haar "frustrerende" ervaring op MumsNet en vroeg de forumleden om advies.

via MumsNet

Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

De vrouw heeft twee kinderen van negen en zes jaar. Haar buurvrouw heeft ook twee kinderen, die we gemakshalve de 7-jarige Jenny en de 4-jarige Davy zullen noemen. Jenny is heel lief, Davy iets minder. De kinderen van de vrouw en de buurvrouw zitten niet op dezelfde school en dat is belangrijke informatie. De buurvrouw heeft de vrouw namelijk meerdere keren gevraagd om Jenny naar school te brengen. De hoofdpersoon van dit verhaal heeft altijd beschikbaarheid getoond: ze klopte bij de buren aan om Jenny op te halen, maar ontdekte dan dat het kind niet klaar was om naar school te gaan, en veroorzaakte dus vertraging voor het gezin. De eerste keren wist de vrouw haar geduld te bewaren, maar de laatste tijd kan ze niet begrijpen waarom de vader van de kinderen - die vanuit huis werkt - de kinderen niet naar school kan brengen.

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

De vrouw gaf aan dat ze Jenny graag naar school vergezelt in geval van nood, maar niet elke dag. Toen ze de buurvrouw probeerde te vragen om iets terug te doen, stemde ze toe, maar met enige scepsis. Kortom, deze moeder weet haar buurvrouw niet te vertellen dat ze niet meer bereikbaar is, maar wil tegelijkertijd niet onbeleefd zijn en een goede relatie onderhouden. Ze vroeg: "Zou het onredelijk zijn om nee te zeggen tegen toekomstige (niet noodzakelijke) verzoeken, en hoe kan ik dat doen door een relatie te onderhouden die zo fatsoenlijk is dat we elkaar om gunsten kunnen vragen voor echte noodgevallen?" Ook de gebruikers op MumsNet hebben moeite om nuttig advies te geven: ze denken dat het moeilijk is om te redeneren met degenen die profiteren van de goedheid van anderen. We zouden vaker nee moeten leren zeggen, maar de vraag blijft: hoe doe je dat zonder onbeleefd te lijken? Hoe zou jij je gedragen?

Advertisement