Arts van de NASA wordt in de vorm van een hologram naar het internationale ruimtestation “geteletransporteerd” - Curioctopus.nl
x
Arts van de NASA wordt in de vorm van…
15 zuinige mensen die hun creaties met iedereen deelden om te besparen en niet te verspillen

Arts van de NASA wordt in de vorm van een hologram naar het internationale ruimtestation “geteletransporteerd”

26 April 2022 • Door Janine
449
Advertisement

Virtuele aanwezigheden die in realtime "opereren" op een plek in de ruimte. Wat zou je denken bij het lezen van deze zin? Aanvankelijk zou iedereen denken aan een context uit een sciencefiction, rechtstreeks uit sagen of films die zich in de toekomst afspelen. Toch is dit niet het geval.

Het is geen sciencefiction, maar wat NASA voor elkaar kreeg in een historische communicatie op enorme afstand waarin voor het eerst holotransport werd getest. Wat betekent dit? Dat er een heel speciale dokter op het internationale ruimtestation ISS arriveerde, die er niet fysiek was, maar geprojecteerd in de vorm van een hologram, en kon communiceren en praten met de astronauten. Een revolutionair experiment dat het verdient om onderzocht te worden.

via: NASA

Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen als deze hebben, wanneer ze zich voordoen, echt de kracht om ons te laten geloven dat de toekomst er al is. Een toekomst waarvan we misschien altijd hebben gedroomd of gezien in niet-reële contexten, net als die van Star Trek. Ook in de beroemde sciencefiction-sage verscheen namelijk een dokter, die door een holografische projectie de ruimte in werd gestuurd: daar was het fictie, maar nu is het realiteit

In oktober 2021 vond er volgens rapporten van NASA een heel bijzonder "huisbezoek" plaats op het International Space Station. Josef Schmid, een NASA-chirurg, werd in feite meer dan 400 km boven de aarde geteletransporteerd, precies in het cirkelvormige platform waar astronauten en onderzoekers al jaren hun activiteiten uitvoeren.

foto: Pixabay

Een ongelooflijke illusie, die Schmid ertoe bracht om rechtstreeks met de bemanning van het ISS te spreken en te communiceren. De dokter werd in feite waargenomen in augmented reality dankzij een technologie die door NASA is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft. De IT-multinational heeft deze revolutionaire manier van communiceren al jaren geleden ontwikkeld, maar dit was de eerste keer dat het op een vergelijkbare manier werd getest.

Het was dus geen traditionele holografische projectie, maar een test met een augmented reality viewer, zo ontworpen dat de drager de dienstdoende persoon op afstand (in dit geval de chirurg Schmid) kan waarnemen en ermee kan communiceren. In het experiment dat in oktober 2021 plaatsvond, nam slechts één persoon het op deze manier waar, en dat was ESA-astronaut Thomas Pesquet. Het is nu de bedoeling om deze communicatie zo collectief en betrokken mogelijk te maken.

Advertisement

"Ons fysieke lichaam is er niet, maar onze menselijke entiteit is er absoluut - zei de arts - stel je voor dat je de beste instructeur of echte ontwerper van een complexe technologie de ruimte in kan vervoeren, zodat hij mensen kan helpen door aan hun zijde te blijven". Vorming, assistentie of ook gewoon meer realistische communicatie: de mogelijkheden die zich zouden kunnen openen bij het constante gebruik van dit systeem zijn enorm en fascinerend.

Een ​​super-realistische weergave maken van de mens die enorme afstanden van de aarde aflegt: een ambitieus en haalbaar doel, waarbij we de toekomstige ontwikkelingen zullen blijven volgen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt