Kinderen leren hoe ze zich aan tafel moeten gedragen: 8 handige tips om ze goede gewoontes aan te leren

Janine image
door Janine

05 Mei 2022

Kinderen leren hoe ze zich aan tafel moeten gedragen: 8 handige tips om ze goede gewoontes aan te leren
Advertisement

De opvoeding van kinderen begint ongetwijfeld thuis, door middel van het goede voorbeeld. Dit geldt voor alles, maar waar we het in dit artikel over hebben, betreft eetgewoonten. Hoe leer je de kleintjes hoe ze zich tijdens de maaltijden moeten gedragen? Door middel van enkele regels die niet alleen door kinderen maar ook door volwassenen moeten worden nageleefd. Ze zullen het geleidelijk leren, door middel van vaste, constante en geduldige richtlijnen.

Hier is een klein handboek over goede regels die moeten worden toegepast en uitgevoerd tijdens de lunch en het diner wanneer kinderen zelfstandig beginnen te eten.

via Very Well Family

1. Handen wassen

1. Handen wassen

Pixabay-Not the actual photo

Het is duidelijk dat de eerste regel die moet worden opgevolgd, is om de handen te wassen voordat je aan tafel gaat zitten. Het is een hygiënische gewoonte die al tussen de 12 en 18 maanden moet worden aangeleerd.

Advertisement

2. Houding

2. Houding

Pixabay-Not the actual photo

De manier waarop je aan tafel zit heeft te maken met opvoeding, ja, maar is ook belangrijk voor het welzijn van de rug. Als het kind met de benen op de stoel zit of ze onder de tafel schudt, of te gebogen zit, is het goed om dit te corrigeren: de ideale houding is recht, met de onderarmen op de tafel, door de stoel op een delicate en rustige manier aan te schuiven zowel bij het begin van de maaltijd als bij het opstaan.

3. Een servet gebruiken

3. Een servet gebruiken

Pixabay-Not the actual photo

Zelfs als de kinderen aan tafel een slabbetjes hebben, mag dit het klassieke servet, misschien van papier, niet vervangen. Dit zal hem in staat stellen om vertrouwd te raken met iets dat "volwassenen gebruiken" door er meerdere te gebruiken, omdat hij in de eerste periodes erg vies zal worden!

4. Kauwen

4. Kauwen

Pixabay-Not the actual photo

Met je mond open kauwen is niet prettig om aan anderen te laten zien. Het is duidelijk dat een kind het niet kan weten, daarom moet hij het kunnen leren: we moeten hem erop wijzen dat het niet nodig is om zijn mond zo te vullen dat hij het niet meer kan sluiten om te kauwen, maar dat het voldoende is om kleine hapjes tegelijk te nemen en het maken van onaangename geluiden moet vermijden.

5. Mond gesloten

5. Mond gesloten

Pexels-Not the actual photo

Ook praten met volle mond is vervelend en synoniem met onbeschoftheid, maar ook potentieel gevaarlijk: door te praten tijdens het eten, bestaat namelijk het risico dat er iets in het verkeerde keelgat schiet. Daarom is het een fundamentele regel die moet worden geleerd om voedsel door te slikken vòòr een gesprek.

Advertisement

6. Bestek

6. Bestek

Pexels-Not the actual photo

De overgang tussen het gebruik van de handen om te eten en het gebruik van bestek markeert een belangrijke stap voor elk kind, meestal tussen de 18 en 24 maanden. Ze zullen dit leren door volwassenen te imiteren en op dit moment kun je "overgangs" bestek gebruiken dat speciaal voor de kleintjes is gemaakt. Bestek is ook geen speelgoed en mag ook niet als zodanig worden gebruikt. Aan tafel moet de focus op eten liggen, het moment van het spel komt later.

7. Gedrag

7. Gedrag

Pixabay-Not the actual photo

Ook aan tafel moet de manier waarop je jezelf gedraagt en iets vraagt ​​met respect voor de aanwezigen plaatsvinden. Kinderen hebben geen filters en zeggen spontaan wat ze denken, dus moet ze geduldig worden geleerd aardig te zijn en onbeleefde zinnen te vermijden, zoals bijvoorbeeld "dit eten vind ik vies” en andere onaangename uitdrukkingen.

Advertisement

8. Niet opstaan

8. Niet opstaan

Pexels-Not the actual photo

Een goede vuistregel is om niet van tafel te gaan voordat iedereen klaar is met eten. Het is ongetwijfeld moeilijk voor een kind om lang stil te zitten, dus het is niet nodig om hem te dwingen te blijven, maar hem te leren toestemming te vragen om weg te gaan.

Het is duidelijk dat dit algemene adviezen zijn die elke ouder kan kiezen om in praktijk te brengen op basis van de behoeften en kenmerken van hun kind, waarbij hij zijn opvoeding aan tafel naar eigen goeddunken beheert, maar het kunnen nuttige ideeën zijn om kinderen te leren "eten als volwassenen”.

Advertisement