Ze komt terug van zwangerschapsverlof, maar is weer zwanger: kapster ontslagen

Janine image
door Janine

02 Maart 2023

Ze komt terug van zwangerschapsverlof, maar is weer zwanger: kapster ontslagen
Advertisement

De arbeidswereld van vandaag is zeer competitief en vaak vermoeiend: het is vaak erg moeilijk om fatsoenlijk werk te vinden en men wordt vaak gedwongen om soms zeer zwaar werk te doen om het te behouden. Dit geldt met name voor vrouwen, die onmiskenbaar benadeeld worden op de werkvloer in vergelijking met mannen: de kans op het toekomstige moederschap schrikt veel bedrijven af, die gedwongen zouden worden om een ​​personeelsbestand te vervangen voor een periode die zelfs heel lang zou kunnen zijn.

En als sommige vrouwen moeite hebben om werk te vinden na het zwangerschapsverlof, lopen sommigen het risico het juist vanwege de gelukkige gebeurtenis te verliezen; dit is wat er lijkt te zijn gebeurd met een kapster in Lanarkshire wiens verhaal we je vertellen.

via Glasgowlive

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Siobhan Black was met zwangerschapsverlof toen ze Evelyn Drain, de eigenaresse van de kapsalon waar ze werkte, belde om haar te vertellen dat ze weer een kind verwachtte. In overleg met de eigenaresse ging de vrouw aan het einde van haar verlof toch weer aan het werk, maar aan het einde van haar eerste werkdag bracht mevrouw Drake haar op de hoogte van haar ontslag wegens gebrek aan werk. Siobhan accepteerde deze uitleg niet en wendde zich tot de arbeidsrechtbank, ervan overtuigd dat de echte reden voor het ontslag deze tweede zwangerschap was.

Tijdens de hoorzitting zei de vrouw dat ze sinds oktober 2019 in de salon in Kilsyth, North Lanarkshire werkte, maar dat de salon altijd moeite heeft gehad om winst te maken. Al in 2020, aan het begin van haar eerste zwangerschapsverlof, had mevrouw Drain geprobeerd de arbeidsrelatie te beëindigen en gaf ze op toen de jonge vrouw een beroep had gedaan op het recht op werk.

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Maar de schaarste aan winst bracht de eigenaresse ertoe om werktijdverkorting in te voeren en de werknemers accepteerden flexibele uren afhankelijk van de werkdruk, zodat iedereen zijn baan kon behouden en juist na deze beslissing was Siobhan bijna een jaar met zwangerschapsverlof. "We twijfelden er niet aan dat er een moeilijke financiële achtergrond was", zei rechter Hendry aan het einde van de hoorzitting. Naar zijn mening brachten de timing en de samenloop van gebeurtenissen hem er echter toe het met Black eens te zijn. "Ze kon ons op basis van waarschijnlijkheid niet aantonen dat het ontslag 'op geen enkele manier te wijten was' aan de pas aangekondigde zwangerschap van mevrouw Black. In deze omstandigheden zijn we van mening dat de claim gegrond is", concludeerde de rechter.

Hoe zou jij je hebben gedragen in de plaats van Siobhan?

Advertisement