x
24 bronzen beelden ontdekt die dateren…
Twijfelachtige ontwerpen: 16 keer waar ontwerpers niet aan comfort dachten Is het mogelijk om de lengte van ons leven te voorspellen? Volgens de wetenschap zijn het de ogen die het onthullen

24 bronzen beelden ontdekt die dateren van meer dan 2000 jaar geleden en eeuwenlang onder de modder lagen

18 November 2022 • Door Janine
1.249
Advertisement

De bodem is een echte schatkist die de sporen van culturen en bevolkingen uit het verleden beschermt en verdedigt, en van tijd tot tijd een ontdekking mogelijk maakt, waardoor we de geschiedenis kunnen herschrijven. Alles wat we weten is gebaseerd op wat door experts is bestudeerd, maar elke dag stellen nieuwe details ons in staat ons verleden beter te begrijpen, want alleen door een solide basis en kennis is het mogelijk om het heden te begrijpen.

In Italië, in de regio Toscane, is een boeiende ontdekking gedaan. In een votiefdepot werden 24 bronzen beelden gevonden die dateren van ongeveer 2300 jaar geleden. Ze lijken intact te zijn gebleven, de modder en het water hebben hun schoonheid niet aangetast.

via: Il post

De opgraving die plaatsvond in Toscane, in het Etruskisch-Romeinse heiligdom van San Casciano dei Bagni, maakte het mogelijk om meer dan 20 bronzen beelden en vijfduizend gouden, zilveren en bronzen munten te vinden die eeuwenlang verborgen waren gebleven onder de modder. Een vondst die alle geleerden enthousiast maakt, vooral over hoe deze werken bewaard zijn gebleven. Experts benadrukten unaniem dat dit een uitzonderlijke ontdekking is die de geschiedenis zou kunnen herschrijven.

Deze meesterwerken, die kunnen worden gedateerd tussen de 2e eeuw voor Chr. en de 1e eeuw na Chr., behoren voornamelijk tot de Etruskisch-Romeinse cultuur en beelden de godheden uit die in de heilige plaats worden vereerd. Naast grote bijna intacte beelden, zoals die van Igea en Apollo, zijn kleinere beelden van andere goden en gezichten gevonden.

Voorlopig worden studies en onderzoek naar de zaak uitgevoerd. Op basis van een eerste analyse lijkt het er echter op dat de beelden vele eeuwen geleden zijn gemaakt door lokale ambachtslieden. Een van de archeologen die toezicht hield op de opgravingen, Jacopo Tabolli, legde uit dat deze sculpturen de ornamenten waren van het heiligdom (waarschijnlijk gebouwd in de 3e eeuw voor Christus) met thermale baden en fonteinen. "Vervolgens - zei Tabolli - werd het gesloten, werden de baden bedekt met zware stenen zuilen en werden de werken toevertrouwd met betrekking tot water. Tot op heden is het de grootste verzameling beelden van het oude Italië, maar vooral de enige waarvan de context kan worden gereconstrueerd".

Wat vind je van deze prachtige vondst?

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt