Hij weigert deel te nemen aan leuke activiteiten na het werk: ontslagen

Janine image
door Janine

13 December 2022

Hij weigert deel te nemen aan leuke activiteiten na het werk: ontslagen
Advertisement

Als je aan een nieuwe baan begint, probeer je meteen je collega's te leren kennen, maar bovenal probeer je op alle mogelijke manieren goede relaties op te bouwen. Bij sommige gelegenheden worden er uitjes, etentjes of gezelschapsspelen georganiseerd om elkaar beter te leren kennen, meteen te begrijpen met wie je te maken hebt. Het kan echter ook voorkomen dat er iemand is die liever niet integreert en afstandelijk blijft, misschien omdat hij niet van gezelligheid houdt.

Een Frans bedrijf heeft besloten een van zijn werknemers te ontslaan wegens het niet deelnemen aan leuke recreatieve activiteiten. Het hof van cassatie was het echter met de ex-werknemer eens. Laten we eens kijken wat er gebeurd is.

via Washington Post

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Een man, die anoniem bleef en geïdentificeerd met het pseudoniem Mr T., werd ontslagen door het Parijse adviesbureau Cubik Partners, omdat hij herhaaldelijk weigerde deel te nemen aan "teambuilding" oftewel recreatieve activiteiten of gewoon om na het werk iets te gaan drinken.

Volgens gerechtelijke documenten werkte de man al enkele jaren voor het bedrijf. Blijkbaar was hij echter nooit geïntegreerd met zijn collega's, maar bovenal had hij altijd geweigerd zich te houden aan de “aangename” waarden van het bedrijf. Zozeer zelfs dat hij werd ontslagen wegens "professionele incompetentie", maar vooral omdat hij werd beschouwd als een demotiverend onderdeel van de groep.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Het Hof van Cassatie lijkt echter tussenbeide te zijn gekomen in het voordeel van de heer T. die benadrukte dat de amusementscomponent van het gezelschap bestond uit verplichte sociale evenementen die resulteerden in overmatig alcoholgebruik en moreel slecht gedrag. Om deze reden heeft de man door te weigeren niets anders gedaan dan gebruik te maken van zijn recht om zich vrij uit te drukken. Afwijzing is een van de fundamentele vrijheden en dit kan niet de reden zijn voor zijn ontslag.

Meneer T. heeft een schadevergoeding geëist van 461.406 euro ($480.500), maar tot nu toe heeft het Hof van Cassatie Cubik Partners veroordeeld tot het betalen van zijn voormalige werknemer van slechts 3.000 euro ($3.100). Vervolgens wordt beoordeeld of het bedrijf ook het resterende deel van het gevraagde geldbedrag moet terugbetalen.

Wat vind je van de situatie? Hoe zou jij gehandeld hebben?

Advertisement