Ze worden in minder dan twee jaar tijd ouders van vier kinderen: een zeer zeldzaam geval

Janine image
door Janine

04 Maart 2023

Ze worden in minder dan twee jaar tijd ouders van vier kinderen: een zeer zeldzaam geval
Advertisement

Sommige paren dromen ervan een groot gezin te stichten, bestaande uit meer dan één kind, maar deze wens wordt niet altijd vervuld. Anderen daarentegen worden tegelijkertijd ouders van twee kinderen, wanneer de vrouw een tweeling verwacht. Een Amerikaans stel lijkt alle verwachtingen te hebben overtroffen door in minder dan twee jaar 4 kinderen te krijgen. Een record, maar de verklaring is vrij eenvoudig: de twee werden vader en moeder van twee tweelingen, een zeldzame gebeurtenis die zich snel verspreidde op het web.

via Goodmorning America

Advertisement

Britney Gilbert, lerares, en Frankie Alba, brandweerman, wonen in Alabama, in de VS. In 2021 werden ze voor het eerst ouders, na de geboorte van de tweeling Luka en Levi. Een grote vreugde voor het paar, aangezien ze kort daarvoor een miskraam hadden gekregen.

De twee hadden zich echter zeker niet kunnen voorstellen welke verrassing ze zes maanden later zouden hebben gehad: Britney begon vermoedens te krijgen dat ze weer zwanger zou zijn en na de nodige controles werd haar veronderstelling bevestigd. Niet alleen was ze weer zwanger, maar de eerste echo toonde aan dat er twee baby's in haar buik zaten. Om precies te zijn ging het deze keer om een MoMo-tweeling.

Advertisement

Dit zeldzame type tweeling deelt zowel de vruchtzak als de placenta, wat resulteert in een monoamniotische en monochoriale zwangerschap. Als het op zich al niet heel vaak voorkomt om twee baby's tegelijkertijd te krijgen, is het hebben van een MoMo-tweeling veel zeldzamer: het percentage is 0,4%, één mogelijkheid op 50.000. In het geval van dit stel was de kans op eerst een tweeling en daarna een MoMo-tweeling één op 70.000, wat hun gezin extra speciaal maakt.

De tweede zwangerschap bleek behoorlijk riskant te zijn, daarom bracht Britney veel tijd door in het ziekenhuis, 24 uur per dag gevolgd door artsen en verpleegsters gedurende ongeveer twee maanden. Een periode die zeker niet gemakkelijk was, aangezien de vrouw de tweeling die al geboren was en nog steeds luiers droeg, thuis moest laten, maar alles eindigde in november 2022, met de geboorte van de kleine Lydia en Lynlee.

Met de steun van familie en vrienden ging het stel met veel enthousiasme het spannende nieuwe avontuur aan. Vier jonge kinderen zijn zeker veeleisend, maar met de juiste steun zullen Britney en Frankie de situatie beter aankunnen.

Advertisement